Erdoğan ile Putin, Soçi’de bir araya geldi. 13.25'te başlayan görüşme, 16.00 sularında sona erdi. Görüşme öncesinde konuşan Putin, “(Erdoğan ile) Görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor. Ancak ilgili kurum ve kuruluşlarımız uzlaşı bulabiliyor” ifadelerini kullandı. Görüşmeden sonra ortak açıklama yapılmadı ve Erdoğan, Türkiye'ye geri dönmek üzere yola çıktı. Erdoğan, görüşmeye ilişkin, "Verimli bir görüşme gerçekleştirerek Soçi'den ayrıldık" dedi. Putin de Erdoğan'a teşekkür etti. İkilinin vedalaşırken birbirlerinin antikor seviyeleri üzerine yaptıkları sohbet ise dikkat çekti.

Soçi Zirvesi | "Görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor"

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'deki Devlet Başkanlığı Resmi Konutu'nda bir araya geldi. Saat 13.25'te başlayan ve Putin’in karantina sonrasındaki ilk resmi görüşmesi olma özelliğini taşıyan zirvenin basına açık bölümde, iki lider kısa açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “Suriye ile ilişkili birlikte attığımız adımlar büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı yine Türkiye ve Rusya ilişkilerine bağlı. Özellikle şuna inanıyorum, bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var. BM Genel Kurulu'nda malum zevat bazı konuları özellikle sordu. Biz de onlara zaten gereken cevabı verdik. Çünkü attığımız adımlardan dönmemiz mümkün değil” dedi.

Putin ise şu ifadeleri kullandı:

“(Erdoğan ile) Görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor. Ancak ilgili kurum ve kuruluşlarımız uzlaşı bulabiliyor. Türkiye’nin Rusya yatırımları toplam 1,5 milyar, Rusya’nın Türkiye yatırımları 6,5 milyar dolara ulaştı. Büyük projelerin hepsi planlı şekilde devam etmektedir. (Karabağ'da) İş birliğimiz hem ateşkesin sağlanmasında hem de ilerideki daha sağlam kalıcı bir barışın sağlanmasına yönelik önemli bir unsurdur. İkili ticaret hacmimiz bu yılın ilk 9 ayında yaklaşık yüzde 50 arttı. Pandemi döneminde kaybettiklerimizi telafi etmekle kalmadık, önemli bir artış da sağladık. İş birliğimiz, uluslararası arenada başarılı bir şekilde sürüyor. Burada hem Suriye hem de Libya ile ilgili tutumlarımızı kastediyorum."

GÖRÜŞMEDEN SONRA AÇIKLAMA YOK

Erdoğan-Putin görüşmesi, saat 16.00 sularında sona erdi. Görüşme sonrası, ortak basın toplantısı yapılmadı.

Görüşmenin sona ermesinden yaklaşık 1 saat sonra Erdoğan, Soçi'den ayrıldı ve Türkiye'ye doğru yola çıktı.

Putin, görüşme sonrası yaptığı ilk açıklamasında, Erdoğan'a ziyaret için teşekkür ederek, “Görüşme çok yararlı ve kapsayıcı geçti. Temasta olacağız” dedi.

Erdoğan ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Mevkidaşım Putin ile verimli bir görüşme gerçekleştirerek Soçi’den ayrıldık" ifadelerini kullandı.

ANTİKOR SOHBETİ: “ÇOK DÜŞÜK YA”

Putin, görüşme sonrasında devlet başkanlığı rezidansının önünde uğurlama yaparken Erdoğan ile bir süre ayak üstü sohbet etti. İkilinin, antikorları üzerine sohbeti dikkat çekti.

Kendisinin yanında çalışan 30 kadar kişinin koronavirüs nedeniyle hastalandığını anlatan Putin, en yakınında 24 saat çalışan bir kişi dahil bunların üçüncü doz covid-19 aşısını geç yaptırması nedeniyle virüs kaptığını kaydetti. Buna rağmen kendisine bir şey olmadığını anlatan Putin, antikorunun çok yüksek olduğunu söyledi.

Erdoğan’ın “antikor sayısının kaç olduğunu” sorması üzerine Putin, 15 veya 16 olduğunu ancak tam hatırlamadığını dile getirdi. Erdoğan bu miktarı duyunca “Çok düşük ya” dedi. AKP’li Cumhurbaşkanı kendisinin antikor sayısının 1000’in üzerinde olduğunu söylemesi üzerine Putin, antikor hesaplamalarındaki farklılıktan dolayı bu rakamların değişik olduğunu, kendisinin yüksek antikor sahibi olduğunu yineledi. Putin, “Benim antikorum yüksek. Virüs kapan kişi ile gün boyu beraber olmamıza rağmen hasta olmadım” ifadelerini kullandı.