Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), 'borçlu değiliz' videosu ile ekonomideki kötüye gidişe dikkat çekti.

SODEV'den "Borçlu değiliz" videosu: KYK borcu artık Türkiye’nin problemidir!

Türkiye’nin son dönemde en önemli problemleri arasında yer alan KYK öğrenim kredisine ilişkin SODEV’in gençlik yapılanması SODEV Genç bir video yayınladı.

Sosyal Demokrasi Vakfı’nın Gençlik Yapılanması SODEV Genç, Türkiye’de öğrencilerin ve yeni mezunların hayatlarındaki en önemli problemlerinden biri olan öğrenim kredilerine ilişkin sosyal medyada bir kampanya başlattı.

Sosyal Demokrasi Vakfı'nın(SODEV) Gençlik yapılanması SODEV Genç tarafından hazırlanan ve #BorçluDeğiliz etiketiyle sosyal medyada gündeme gelen videoda siyaset ve sanat dünyasından birçok isim yer aldı.

Videoda ekonomik kriz sebebiyle iş bulmakta zorlanan gençlerin bir de KYK borcu ödemek zorunda kalıyor oluşuna dikkat çekildi.

217 BİN GENÇ HACİZ İLE KARŞI KARŞIYA

İstatistiklere göre Türkiye’de son beş yılda 5 milyon 772 bin kişi KYK kredisi aldı. Ancak son beş yılda genç işsizlikte de büyük bir artış yaşandı. Yaşanan ekonomik kriz ile birlikte genç işsizlik artarken, diplomalı işsizlik oranı ise yüzde 15,2 seviyelerine kadar dayandı.

Gençlerin üniversiteden mezun olmasının akabinde ödemeye başlaması öngörülen KYK borçlarında ise durum içler acısı. Üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 55.7'si mezun olduktan sonraki 3 yıl içerisinde iş bulabiliyor.

217 bin genç ise KYK borcu nedeniyle hacizle karşı karşıya.

SODEV Genç tarafından çekilen videoda Ertan Aksoy, Canan Kaftancıoğlu, Zeynep Altıok, Arzu Çerkezoğlu, Levent Üzümcü, Can Atalay, Orhan Aydın, Gülsüm Kav, Alper Taş, Meral Danış Beştaş, Orhan Sarıbal, Oya Ersoy, İlhan Cihaner, Kadri Gürsel, Barış Yarkadaş, Ercüment Çervatoğlu ve Melda Onur gibi kendi alanında öne çıkan ve toplumun farklı kesimleri tarafından kabul edilen isimler bulunuyor.

'BORCU BİREYLER ALIYOR, FAKAT HANELER ÖDÜYOR'

SODEV Genç adına kampanya hakkında konuşan Selim Cankara, KYK meselesinin öğrencileri aşan bir problem olduğuna dikkat çekerek “Türkiye’de ekonomik krizin getirdiği koşullar neticesinde genç işsizlik Cumhuriyet tarihinin rekor seviyelerinde. Tüm bunların dışında ise üniversite öğrencileri, eğitim hayatını sürdürebilmek adına aldıkları krediyi geri ödemek için dahi kendine bir iş bulamıyor. Hal böyleyken Türkiye’nin yarınları olan bizler geleceğimize dair büyük bir endişe içerisindeyiz. Kyk borcuyla ve yanlış ekonomi yönetimi ile geleceğimiz çalınıyor, öyle ise bizim olan geleceği geri alacağız. Bu kampanya ile amacımız sesimizi duyurmak. Çünkü KYK meselesi öğrencilerin meselesi olmaktan çıktı. Aileler, iş bulamayan çocuklarının öğrenim kredisi borcunu ödemek zorunda kalıyor. Taahütnameyi bireyler imzalıyor,fakat borcu haneler olarak ödüyoruz.KYK borcu artık tüm Türkiye’nin problemidir” diye konuştu.

sodev-den-borclu-degiliz-videosu-kyk-borcu-artik-turkiye-nin-problemidir-666034-1.

cukurda-defineci-avi-540867-1.