SODEV: Kulaktan dolma bilgiler Suriyelilere bakışı etkiliyor

Umut SERDAROĞLU

Suriyelilere yönelik yapılan karşıt söylemler, saldırıların giderek arttığı şu günlerde Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) yaptığı "Suriye göçünün 10. yılında Türkiye’de Suriyeli göçmenler" başlıklı araştırmada, Türkiye toplumunun, Suriyeli göçmenlere olan bakışı ele alındı. Araştırmaya göre halkın büyük bir bölümü tanıdıklarından ya da resmi olmayan mecralardan duyduğu bilgileri doğru olarak kabul ediyor.


“Son 5 yıl içerisinde Suriyelilerden bizzat zarar gördünüz mü?” sorusuna katılımcıların yüzde 77,3’ü “Hayır, zarar görmedim” cevabını verirken, yüzde 78,1’i “Ailenizden biri zarar gördü mü?” sorusuna "Hayır" dedi. "Çevrenizde zarar gören biri oldu mu?” olarak sorulunca yüzde 46,7’si “Evet, gördü”, yüzde 41,1’i “Hayır, görmedi” cevabını iletti.

Araştırmaya katılanların yüzde 38,9’u Suriyeli göçmenlere devlet tarafından hiçbir şekilde yardım yapılmaması gerektiğini söylerken, yüzde 52,1’i, devletin sadece çok acil ihtiyacı olan göçmenlere yardımda bulunması gerektiğini söyledi.

“Suriyeliler tarafından kurulan bir işyeriyle alışveriş yapar mısınız?” sorusuna yüzde 44,2’si “Aynı işi yapan Türk iş yeri varsa orayı tercih ederim” derken, yüzde 46,7’si “Kesinlikle yapmam” cevabını verdi. Suriyelilerin işyeri açmasına sıcak bakmayanların oranı yüzde 67,1 oldu.

Araştırmaya katılan kadınların yüzde 68,8’si, erkeklerin ise yüzde 64,7’si “Bir Suriyeliyle evlenmem” dedi. Çocuğunun bir Suriyeliyle evlenmesine izin vermeyeceklerin oranı da yüzde 67,4 oldu. "Bir Suriyeli ile arkadaş olabilir misiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 46,4’ü "Hayır" derken, yüzde 18’2’si "Olurum" cevabını verdi.

Katılımcıların yüzde 66,1’i Suriyelilerin ülkesine dönmesini istediğini ifade etti. Yüzde 16,8’i güvenli bölgelere yerleştirilmeleri gerektiğini söylerken, yüzde 7,1’i ise ülke ve şehir bazlarında dengeli bir dağılım sağlanması gerektiğini belirtti.