Ankara’da 18 bin 161 özel toplu taşıma aracı olduğunu ifade eden CHP’li Ali Haydar Hakverdi, bu esnafın artık kredi kartında limit kalmadığını söyledi. Ülke çapında 2 milyon insanı doğrudan ilgilendiren şehir için ulaşımdaki krize karşı hükümetin tatmin edici bir desteği bulunmuyor

Şoför esnafının kredi kartı limiti tükendi

Ekonomi Servisi

Koronavirüs krizi tüm ülkeyi önce gönüllü sonra da zorunlu olarak eve kapattı. İçişleri Bakanlığı 11 ve 12 Nisan 2020 tarihleri itibariyle 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı ilan etti. Neredeyse tüm ülkenin eve kapanmasından en çok etkilenenler ise toplu taşıma esnafı oldu. Geçmişte yerel yönetimlerce işletilen otobüslerin birçoğunun rant uğruna bir grup insana satılması bugünlerde büyük bir soruna dönüşmüş durumda.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de konuya ilişkin bir açıklama yayımladı. Hakverdi, Ankara’da 7 bin 701 ticari taksi, 900 özel halk otobüsü, 7 bin 329 ticari servis aracı ve 2 bin 231 dolmuş olmak üzere toplamda 18 bin 161 toplu taşıma aracı bulunduğunu ifade ederken, sayının ülke çapında 450 bin esnafı ilgilendirdiğini söyledi. Bu kişilerin aileleriyle beraber 2 milyon insanı bulduğunu da sözlerine ekledi.

Müşteri bulmakta zorlanan bu esnaf grubuna devletten gelen destek de oldukça sınırlı. Borç silme yerine borç erteleme yoluna gidilen uygulamalar yüzünden 3 ay sonra ne olacağı belirsiz. Zira vergiler ve SGK primleri 3 ay ertelense de bu dönemde hiçbir geliri olmayan esnaflar 3 ay sonra “çift dikiş” vergi ödemek zorunda kalacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve trafik cezaları ise cabası.


Taksicilerin yüzde 40’ı 65 yaş üstü

Hakverdi yaptığı açıklamada Ankaralı taksicilerin yüzde 40’ının 65 yaşın üzerinde olduğunu ifade etti. Konuya ilişkin olarak “Kendileri işe çıkamadığı gibi 18-20 yaş aralığındaki çocukları da işe çıkamıyor. Sadece Ankara’da ticari taksilerde 9 bine yakın gündelik yevmiyeli işçinin çalıştığı tahmin ediliyor” diyen Hakverdi esnafın yakıt parasını dahi çıkaramadığını söyledi.

Yevmiyeli işçiler açlıkla yüz yüze

“Ankara’da 2 bin 231 Türkiye’de toplamda 36 bin 500 tahditli plakalı ticari minibüs (dolmuş) var. 14 kişilik araçlara virüs nedeni ile 7 yolcu sınırı getirildiği de düşünülürse dolmuşlar şu an zararına sefer yapıyorlar. Bu sektörde de binlerce yevmiyeli işçi çalıştığı düşünüldüğünde mağduriyet katlanarak artıyor” diyen Hakverdi, dolmuşçu esnafının kredi kartlarında limit kalmadığını ifade ettiği sözlerine ekledi.

***


Milyonlarca insan açlık sınavında

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre koronavirüs salgınınından en çok etkilenen sektörlerden olan ulaştırma ve depolama sektöründe 1 milyon 256 bin yurttaş istihdam ediliyor. Konaklama ve yiyecek sektöründe istihdam edilenlerin sayısı ise 1 milyon 701 bin olarak tahmin ediliyor. Böylece toplam 3 milyon çalışan aileleriyle beraber yaklaşık 10 milyon yurttaş açlık sınavına girmiş durumda. Hükümetin bu kesimlere ilişkin aldığı önlem ise temel ihtiyaç kredisiyle borçlandırma ve aylık bin 177 lirayla ücretli izne
çıkarmak.