Zehirsiz Sofralar, sağlıklı gıdanın öneminin her zamankinden daha çok hissedildiği bu dönemde, pestisit kullanımını azaltmak için çağrısını yineledi: Bebekler ve çocuklar en kırılgan grubu oluşturuyor. Vakit kaybetmeden adım atılmalı

Sofralardaki zehir: Pestisit

Endüstriyel tarımda kullanılan pestisitler, başta anne karnındaki bebekler ve çocuklar olmak üzere, insan sağlığını tehdit ediyor. Pestisitlerin gıdalarda bıraktığı kalıntı, bu gıdaları tüketen insanlarda akut ya da kronik, pek çok sağlık sorununa yol açıyor.

Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, sofradaki zehirlerle ilgili uyardı: Sağlık konusundaki kaygıların yükseldiği bu dönemde, tarımsal üretimdeki pestisit kullanımını azaltmak için bir an önce adım atılmalı.

Kullanılan pestisitlerin önemli bir bölümü hormonal sistem bozucu ve nörolojik gelişim bozucu özellikler barındırıyor. Bebekler ve çocuklar bu tür pestisitlerin yol açtığı sağlık zararı açısından en kırılgan grubu oluşturuyor. Bebek ve çocuklardaki kanser riski yetişkinlere kıyasla 10 kata kadar artıyor.

Ayrıca çocuklarda artış gösteren astım, obezite ve diyabet gibi sorunların pestisitle ilişkisine dair ciddi bilimsel veriler var. Üstelik çalışmalar gösteriyor ki, pestisitlere çok düşük miktarda bile maruz kalındığında dahi, özellikle hamilelik ve erken çocukluk döneminde, önemli sağlık sorunlarına yol açıyor.

Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelik başlattığı imza kampanyasıyla #ZehirsizSofralar için adım atılmasını istiyor. Covid-19 nedeniyle sağlıkla ilgili kaygıların arttığı ve sağlıklı gıdanın öneminin her zamankinden daha çok hissedildiği bu kritik dönemde, tarım zehirleri kullanımına son verilmesi, alternatif tarım yöntem ve tekniklerinin desteklenmesi için vakit kaybetmeden gereken kararların alınmasını istiyor.

DENETİM ARTMALI

Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, Kasım 2019’da başlattığı kampanya ile şu taleplerde bulunuyor:

1-Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ‘son derece tehlikeli’, ‘yüksek seviyede tehlikeli’ ve ‘muhtemel kanserojen’ olarak belirlenen ve tarımda kullanılan 13 etken madde öncelikle ve acilen yasaklansın.

2- Doğa dostu tarım yöntemleri ve bu yöntemlerle tarım yapan küçük üreticiler desteklensin; üreticileri doğa dostu, zehirsiz yöntemler kullanmaya teşvik edecek politikalar uygulansın.

3- Pestisitlerle ilgili denetimler artırılsın, elde edilen denetim sonuçlarıyla ilgili şeffaflık sağlansın.

PESTİSİT NEDİR?

Pestisit, özellikle zirai faaliyetlerde kullanılan kimyasal solüsyonları ifade etmek için kullanılıyor. Pek çok türü ve çeşidi olan pestisitler, haşere ve parazitlerin yok edilmesinde kullanılmasının yanı sıra, kimyasal yapısı nedeniyle maruz kalan insanlar açısından da tehlike arz ediyor.