Yasaklanan grevin ikinci gününü geride bırakan Bekart işçilerine destek büyük. Direnen işçilerden Cem Kaya, “Hava soğuk ama moraller yüksek. Haklı davamızdaki moral yüksekliği bizi bir arada tutuyor” dedi

Soğuk havada sıcak mücadele
Fotoğraf: Birleşik Metal-İş

Dilan ESEN

Kocaeli’nde Birleşik Metal-İş üyesi, Belçika sermayeli Bekaert işçileri, işverenin düşük zam dayatmasına karşı başlattıkları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yasaklanan grevin ikinci gününü geride bıraktı. “Sadaka değil toplu sözleşme istiyoruz” diyen işçilerin ‘milli güvenliği tehdit ettiği’ bahanesiyle yasaklanmasına tepkiler büyük. 400 işçi ise hem grev yasağına hem de soğuk ve yağmura rağmen fabrika önündeki direnişi sürdürüyor. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda işçiler paylaştıkları videolarla Bekaert işçilerinin yanlarında olduklarını ifade etti. Sendika hakkı için mücadele eden Petrol-İş üyesi Pulver Kimya işçileri de attıkları sloganlarla grev yasağına tepki gösterdi. Başta DİSK’e bağlı sendikalar olmak üzere birçok sendika, meslek örgütü ve siyasi partiler de Bekaert işçileriyle dayanışma içinde olacaklarını vurguladı.

Öte yandan Bekaert’in Kartepe'deki fabrikasında da Öz Çelik İş üyesi 600 işçinin greve başlayarak üretim durdurduğu belirtildi.

KARAR, ANAYASA’YA AYKIRI BİZ DEĞİLiz

Bekaert’te direnen Birleşik Metal-İş İşyeri Temsilcisi Cem Kaya, talepleri ve yaşananları BirGün’e anlattı. Soğuk ve yağmura rağmen morallerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Kaya, şöyle konuştu: “Yüzde 130 ile yüzde 115 arası saat ücreti zammı istiyoruz. İşveren de bize toplu para teklif etti ama bunu istemiyoruz. Biz saat ücreti ortalama 100 TL zam istiyoruz işveren 65 TL teklif etti. Görüşmeler tıkandı. Grev kararı aldık. Gece saat 3’te tebligat geldi, ben o zaman işyerindeydim, grevin 60 gün ertelendiğine dair. Biz de işverene 15 gün önce greve çıkacağımızı teklif etmiştik. Anayasa’ya aykırı kararnameye rağmen biz de anayasal hakkımızı kullandık.” İşyerinde üretimi durdurduklarına değinen Kaya, “Kış, kıyamet var. Arkadaşlarımız iliklerine kadar ıslandı ama moraller yüksek. Zor bir şey istemedik, geçinebileceğimiz bir para istedik. Kocaeli’nde kiralara bir baksınlar. Sadece kiralara bakmaları yeterli. Markete, sosyal aktivitelere girmiyorum bile. Benim iki tane kızım var. Biri lise biri ortaokulda. Onlar için buradayım. Bekar arkadaşlarımız var evlenecekler, evlenemiyorlar. Burası soğuk ama moraller yüksek, haklı davamızdaki moral yüksekliği bizi bir arada tutuyor ve hedefe kilitliyor. İnsan haklı olduğu zaman gözü başka bir şey görmez.”

***

CUMHURBAŞKANI’NIN YASAĞI ÖFKEYİ BİLEDİ

Fabrikanın önünde direnen işçilerin her zamankinden daha fazla kararlı ve inançlı olduğuna değinen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, şunları dile getirdi: “Arkadaşlarımızın tutumunda değişiklik yok. Hükümetin grevi yasaklaması işçilerdeki olağanüstü direnci de ortaya çıkarttı. Eskiden sadece işveren vardı şimdi hükümet de çıktı. Karşılarına bir de devletin çıkması öfkelerini biledi. Grev yasağıyla ilgili hukuksuzluğu defalarca söylüyoruz. Defalarca AYM’de Anayasa’ya aykırı olduğunu ortaya koyduk. Hükümet defalarca uyarı aldı. Türkiye sendikal haklarını kullanamayan en kötü 10 ülke arasına girdi. Bizim yaptığımız anayasal bir grevdir, hükümetin yaptığı da Anayasa’ya aykırıdır. Yaptığımız işin hukuki hiçbir engel teşkil etmediğini söylüyoruz. Bunların gelecek mücadelede de önümüzü keseceğini bildiğimiz için işçi sınıfının yarını için bir cesaret ortaya koymak için yapıyoruz. Bunun için işçi sınıfının grevine destek vermesi sahip çıkması gerekiyor. İşçinin onay vermediği hiçbir sözleşmeye imza atmadı atmayacak bu sendika. Biliyoruz ki işçiler haklı ve haklı olan da kazanacak. Kazanım olmadan bitmeyecek bu grev. Kocaeli Valisi’nin sendikayla ilgili daveti oldu.”