ŞOK Market sömürüde dur durak tanımıyor

EMEK SERVİSİ

Mağaza Market-Sen, çalışma koşullarının ağırlığı ve hak gasplarıyla gündemden düşmeyen ucuzcu market zinciri ŞOK’un envanter sayım birimlerini kapatıp bu görevi işçiye yaptırma kararı aldığını duyurdu. Tepkiler gecikmedi. Sendika yaptığı açıklamada işçilere çağrıda bulunarak “Hiçbir dilekçeyi, belgeyi imzalamayın ve derhal sendikamıza ulaşın” dedi.

Sendika tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Şok Marketler zinciri yeni yaptığı düzenleme ile marketlerdeki envanter sayım birimi kapatıyor. Bu yüzden envanter sayımını da market işçileri yapmak zorunda kalacak. İşyerinde esaslı değişiklikler için İş Kanunu Madde 22 gereği işçinin yazılı onayı gerekir. Onaysız değişiklik yapılırsa işçinin 6 gün içinde itiraz hakkı vardır. Keyfi uygulama ile yazılı onayınız alınmadan göreviniz, işyeriniz, şubeniz değiştirilemez.”

İşçilerin itiraz hakkı bulunduğu hatırlatan sendika yaptığı açıklamada şunları aktardı: “İşyerinde esaslı değişiklikler için İş Kanunu Madde 22 gereği işçinin yazılı onayı gerekir. Onaysız değişiklik yapılırsa işçinin 6 gün içinde itiraz hakkı vardır. Keyfi uygulama ile yazılı onayınız alınmadan göreviniz, işyeriniz, şubeniz değiştirilemez. İşyerinde keyfi şekilde yapılan esaslı değişikliklere karşı somut duruma göre işçinin haklı nedenle derhal fesih ve tazminatlarını alma hakkı vardır. Sözleşme ile mobbing ve keyfi uygulamalar meşrulaştırılamaz.”

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “Bu konuyla ilgili hiçbir dilekçeyi, belgeyi imzalamayın ve derhal sendikamıza ulaşın. Keyfi uygulama ve mobbinge karşı Mağaza Market-Sen’e üye olun. Hiçbir işçi hak arama mücadelesinde yalnız değil.”

ŞOK marketleri daha önce de işçileri yasa dışı şekilde 12 saat çalıştırmasıyla gündeme gelmişti. İşçileri uzun saatler molaları dahi kullandırmadan çalıştırdığı belirtilen ŞOK marketleri depolarının hijyenden yoksun olması da gündeme getirilmişti.