Doktorların eylemleri, işçilerin mücadelesi ve sendikal hareket sokağı ısındırırken bu sıcaklık Meclis’e de yansıdı. Yeni rejimle devre dışı kalan Meclis, bundan sonra can suyunu sokaktan alacak gibi görünüyor

Sokağın heyecanı Meclis’e ulaştı

YAŞAR AYDIN yasaraydin@birgun.net

Sağlıkta şiddet yasasına karşı doktorların başlattığı eylemler, işçilerin hak alma mücadelesi ve o mücadeleye karşı hükümetin sert tutumu, krize karşı gelişen sendikal hareket sokağı ısındırdı. Bu sıcaklık Meclis’te de hissedildi. Rutin giden komisyon toplantıları hareketlendi. Yeni rejimle birlikte devre dışı kalan Meclis bundan sonra da can suyunu sokaktan alacak gibi görünüyor. Ekonomide karanlık tablo devam ettikçe TARİŞ benzeri hareketlenmelerin yaşanması kaçınılmaz. İşyeri kapanmaları, vardiya azaltmaları bunlara bağılı toplu işten çıkarmalar kapıdayken.

MUHALEFETİN GÜNDEMİ SEÇİM
Erdoğan için bu haftanın gündemi, başta ABD olmak üzere Fransa’da batılı ülke liderleri ile yapacağı görüşmeler ışığında Suriye ve dış politika odaklı olacak. Muhalefet partilerinin ise neredeyse tek gündemi yerel seçimler ve belediye başkan adaylarının belirlenmesi.

CHP ADAYLARINI AÇIKLAYACAK
Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bugün toplanacak Merkez Yürütme Kurulu’nun ikinci bölüm belediye başkan adaylarını açıklanması bekleniyor. Açıklanacak sayının 15 gün önce olduğu gibi yüz civarında olması bekleniyor. Parti yönetiminin yarın fazla aday adayı olmayan ve güçlü uzlaşının olduğu il-ilçeleri açıklaması bekleniyor. AKP’nin güçlü olduğu bölgelerde bir an önce çalışmaya başlanması masanın önemli bir gündem maddesi.

BÜROKRAT FORMÜL
CHP’de başta büyükşehirler olmak üzere çok sayıda isim kulislerde konuşulmaya devam ediyor. Milletvekilleri ve hâlihazırda görev yapan belediye başkanları listelerde başı çekiyor. Parti dışından düşünülen isimler Genel Merkez tarafından sır gibi saklanıyor. Buna rağmen aldığımız bazı duyumlar, kazanma şansı olan en az üç ilde parti dışından isimlerin aday yapılacağı yönünde.

Bununla birlikte son günlerde içeriden-dışardan tartışmasına başka bir formül de eklendi. Belediyelerde görev yapan üst düzey bürokratlar bir uzlaşı arayışı olarak konuşulmaya başlanmış. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe İzmir Büyükşehir, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya Muğla Büyükşehir ve yine Tekirdağ Belediyesi Su Kanalizasyon İşleri Genel Müdürü Şafak Başa aynı şehirde başkan adayı olarak ortada olan isimler. Önümüzdeki günlerde bu isimlere yenilerinin de katılma ihtimali de var.

HDP BİRLİK PEŞİNDE
Kürt dilinin yaşatılması için yan yana gelip çeşitli etkinlikler organize eden partiler, HDP için yerel seçim ittifakına dönüşmüş durumda. HDP, 24 Haziran’da kaçırdıkları Kürt ittifakını kurmakta kararalı. Tüm partilerin uzlaşabileceği isimlere teklif götürülmeye başlanmış bile.

Bu arada HDP içerisinde bir tartışmanın varlığı artık gizlenemez oldu. Tarafları ve hedefleri şimdilik çok net görülmüyor. Ama bolca ipucu var ve önümüzdeki günlerde siyasetin önemli başlıklarından biri olacak.

İyi Parti ise bu seçimlerden en az bir iki büyükşehir kazanma telaşında. Bunun için Meral Akşener var olan belediye başkanları ile kamuoyu tarafından bilinen isimleri ikna etmeye çabalıyor.

***

Bahçeli ne diyecek?

MHP Lideri geçen hafta grup konuşmasında çok üzerine gidilmeyen bir söz sarf etti. Bahçeli “Yeniden çözüm süreci diyenler” var diyerek kime olduğu tam anlaşılamayan ifadeler kullandı.. Eğer öylesine söylenmiş bir söz değilse Bahçeli yarın bu konuyu devam ettirecektir. Diğer bir ihtimalde Bahçeli’nin hafta içi muhatapları tarafından ikna edilmiş olmasıdır. Bahçeli’nin devlet katında kulağı deliktir ve iyi haber alır. Salıdan başlayarak tüm hafta konuşacağımız bir gündem oluşabilir. Aynı zamanda Cumhur İttifakı için de yeni bir kriz başlığı doğması muhtemel. Hem de nereye varacağı kestirilemeyen bir kriz.