Dubioza Kolektiv’in Babylon konserinde sahneye çıkan Ezhel ‘Alo’yu söyledi. Kamufle’nin yeni single’ı ateş gibi. 90 BPM’in yeni albümü hazır. Hiphop dünyasından birkaç haberle geldim

Sokağın sesi yükselmeye daha da devam edecek

Dubioza Kolektiv’i duymuşsunuzdur sanıyorum. Bosnalı ska, punk grubunu yaz aylarında Bursa Nilüfer Festivali’nde geçen hafta da Babylon’da izleyebildik. Açıkhava’daki enerjileri mükemmeldi fakat ekip Babylon’da da gayet ateş gibi bir performans sergilediler. Grup o kadar enerjik ve profesyonel ki bizim evde de çalsalar aynı ateşi hissederiz sanıyorum. Babylon Bomonti’deki 500 kişilik konserde de 2 hafta önce Bulgaristan’da 15 bin kişiye verdikleri konserde de aynı performansı sergileyebiliyorlar. Onlar için kişi sayısı hiç önemli değil. 15 kişiye de çalabilirler. Geçen hafta 2 saat sahnede kaldılar.

Sahnelerinin 2 tane konuğu oldu. Memleketin yıllar içinde gayet önem arz eden Antisilence, Nitro ve Sülfür Ensemble gibi metal ve punk gruplarının solisti Erdem Çapar zaten grupla yakın arkadaş olduğu için Nilüfer’de de sahneye çıkıp The Clash ve Bobby Fuller Four ile tanınsa da aslında bir Sonny Curtis şarkısı olan ‘I Fought The Law’u söylemişti, kendisini Babylon’da da aynı şarkının Türkçe sözleriyle izledik. Aynı sahneye çıkan bir diğer isimse son ayların sansasyonel rapçisi Ezhel oldu. Ezhel sahnede ‘Alo’ şarkısının ska versiyonunu söyledi. Görülmeye değer şahane bir performanstı. Ezhel ve Dubioza’nın uyumu hakikaten dikkatimi çekti, inanılmaz eğlendik. Türkçe rap’in tekrar yükseldiği dönemlerden geçiyoruz. Ezhel bildiğiniz gibi Ais Ezhel adıyla çok uzun zamandır kendi camiasında gayet iyi tanınıyor. Hatta UNIQ’te geçen yıllarda yapılan bir Hiphop etkinliğinde tüm kitlenin Ais Ezhel şarkısını ezbere söylediğini gördüğümde çok şaşırmıştım. Ezhel ismiyle yayınladığı Müptezhel abümüyle çok büyük bir kitle tarafından sevildi. Amerika’dan çıkıp dünyaya yayılan Trap müziğinin Türkiye’deki en önemli temsilcisi o. Dubioza’nın sahnesine çıkıp kendi şarkısını söylemiş olması önemli bir başarı. Bu arada Ezhel’e ‘gardaşım’ diyen Dubioza’nın Avrupa’da da kendisine sahne vermek istediğini öğrendim. Bir son bilgi de Ezhel’in Amsterdam, Berlin, Frankfurt, Londra, Münih, Hamburg’u kapsayan Avrupa turnesi yapacağı. Berlin konseriyse efsane kulüp Berghain’in Kantine bölümünde gerçekleşecek.

sokagin-sesi-yukselmeye-daha-da-devam-edecek-376999-1.

Bir başka haber de Kamufle’den geliyor. Son yıllarda memleketin en sıkı rap albümünü (Hayale Daldım, 2015) yapan Kamufle yeni single’ını bana dinletti. Şarkının kabataslak sözlerini dinledim ve beğendim fakat Kamufle’nin içine pek sinmemiş olsa ki sözleri değiştireceğini söyledi. Şarkının beat’leri Kerem Akdağ ve Harun İyicil’e yani Flytones ekibine ait. Ezhel’le karşılaştırılacak bir tarafı yok Kamufle’nin. Tarzları, anlatımları, müzik geçmişleri ve hiphop’a yaklaşımları farklı. İkisi de Türkçe rap’in farklı yollarında koşan ve iyi işler yapmaya çalışan en önemlisi sevdikleri şeyleri yapan gençler. Kamufle funk, soul’dan besleniyor. Şarkılarında kullanmayı sevdiği beat’ler benim sevdiğim tarz yani daha ‘eski okul’. Ses yapısı ve vokallerinin keskinliği tam kararında. Anlattığı hikayeler insana güç veriyor.

Son hiphop haberim ise geçenlerde karşılaştığım Da Poet’ten geldi. Türkiye’nin bana göre en yetenekli ve en değerli ekiplerinden 90 BPM’in yeni albümü bitmiş. 2015’te yayınladıkları ‘Kötülük Bizim İşimiz’ albümlerini hala her hafta bir kez dinlerim. Yeni albümü de merakla bekliyorum. Bu bahsettiğim isimlerin hepsi çok değerli çünkü içi boş hikayeler anlatmıyor. Sokakların hikayesini dinletiyorlar. Hikaye anlatımları çok iyi ve cümleleri çok güçlü. Türkçe hiphop’un geçmiş ve bugünü arasındaki en büyük fark sözleri ve hikayeleri. Artık beat’ler zengin sözler derin. Son olarak Ağaçkakan’ın A Naşkvit albümünü herkese tavsiye ederek konuyu kapatıyorum. Ben sözlere odaklanmışken biraz daha dersime çalışayım önümüzdeki haftalarda Ağaçkakan’dan daha uzun bahsedeceğiz.

sokagin-sesi-yukselmeye-daha-da-devam-edecek-377000-1.