Google Play Store
App Store

Paris’ten Londra’ya Avrupa’nın birçok kentinde işçi sınıfı ücret artışı talebiyle direniyor. Yüksek enflasyona karşı düşük ücreti reddeden işçiler Fransa’da üç yüz bin kişi yürürken İngiltere’de demiryolu çalışanları greve gidiyor.

Sokaklar işçilerin
Fotoğraf: CGT

Dış Haberler

Avrupa’da karakış yaklaştıkça Ukrayna’da savaşı körükleyen hükümetlerin suyu ısınıyor. Son 70 yılın en yüksek enflasyonunu gören Avrupa ülkeleri, giderek artan bir grev ve protesto dalgasıyla karşı karşıya. Hükümetlerin enflasyon baskısı altında ezilen reel ücretlere zam yapmaması yüzünden ulaşım sektörü başta olmak üzere yapılan genel grevler ülke genelinde ses getirdi.

İngiltere, grev dalgasının en yoğun hissedildiği ülke. Tren yolu, posta ve liman işçilerinin grevleri geçen haftalarda hayatın pek çok sahasını durma noktasına getirdi. Ülkede yüzde 10,1'le 40 yılın en yüksek enflasyon rakamının altında teklif edilen maaş zammını kabul etmeyen Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası (RMT), 3, 5 ve 7 Kasım'da greve gideceklerini duyurdu. Avukatlar, öğretmenler, sağlık işçileri de genel grev kararını tartışıyor. Kamuoyu yoklamaları, hayatı grevlerden olumsuz etkilenen halkın çoğunluğunun grevleri desteklediğini, Liz Truss hükümetinin ise hızla oy kaybettiğini gösteriyor.

Fransa'nın başkenti Paris'te on binlerce kişi meydanlarda toplandı, hayat pahalılığına karşı yürüdü. Protestocular, yükselen fiyatlara karşı maaşlarında da artış istedi. Eylemler ülke geneline yayıldı. Sendikaların çağrısıyla başta başkent Paris olmak üzere büyük kentlerde toplu ulaşım, eğitim, sağlık dahil çok sayıda meslek grubu grev ilan ederek gösteri yürüyüşü düzenlendi. Sendikalara göre Paris'te 70 bin, ülke genelinde ise 300 bini aşkın kişi grevlere katıldı. Fransa’da petrol rafinerisi ve akaryakıt depolarında başlayan grevin ardından yayılarak büyüyen protestolara karşı polis sert müdahalede bulundu. Polis ve protestocular arasında zaman zaman arbede yaşandı. Çevredeki dükkanlar ve reklam panoları hasar gördü, gözaltına alınanlar ve yaralananlar oldu. Protestocular, Devlet Başkanı Emmanuel Macron ve hükümet karşıtı sloganlar attı.

UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

Alman havayolu şirketi Eurowings pilotlarının grevi de devam etti. Birçok kentte uçak seferleri iptal edildi. Pilotlar sendikası, çalışma saatleri ve dinlenme günleri konusunda iyileştirme istiyor. Eurowings yönetiminin 10 ek tatil günü teklifi sendika tarafından kabul edilmedi ve 14 güne çıkarılması istemiyle grev kararı alındı. Belçika'da da Charleroi Havalimanı’ndaki güvenlik görevlileri grevdeydi. Havalimanı girişlerindeki kontrol noktalarında yığılmalar oldu. Grevin ne kadar devam edeceği bilinmiyor.