Söke’nin Yeşilköy Mahallesinde yapılması planlanan ‘Feldispat, Kuvars ve Kuvarsit Ocağı Kapasite Artışı’ projesi ile ilgili olarak ÇED Olumlu kararının iptaline karar verildi

Söke’de maden ocağının kapasite artışı için ÇED Olumlu kararı iptal edildi

AYCAN KARADAĞ

Aydın'ın Söke ilçesinde Yeşilköy Mahallesinde Bıçakçılar Madencilik A.Ş. tarafından yapılması planlanan ‘Feldspat, Kuvars ve Kuvarsit Ocağı Kapasite Artışı Projesi’ ilgili bölge halkın mücadelesi sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararının iptaline karar verildi.

Kararda, “İşleme konu proje sahası içerisinde ve bu sahaya 3 kilometrelik mesafede zeytinlik alanlar bulunduğu ve söz konusu zeytinliklere zarar vermeden, toz ve duman çıkarmayacak şekilde patlatmalı açık işletme yöntemi uygulanan madencilik faaliyetinde bulunulmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, proje konusu maden ocağının 3573 sayılı Kanun uyarınca zeytinlik sahalara 3 kilometreden daha kısa mesafede kurulması mümkün olmayan tesislerden olduğu anlaşılmakla dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” denildi.

Avukat Akın Yakan ise, “İptal kararı verilen bölge çok önemli. Tamamen zeytinlik alanı. Ekolojik denge açısından çok önemli, birinci sınıf tarım alanı. Mücadelemiz sürecek” dedi.