Aydın’ın Söke ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın rüzgarın etkisi ile büyüyerek geniş bir alana yayılırken, ekiplerin karadan ve havadan müdahalesi sürüyor. Akşam saatlerinde başlayan orman yangını rüzgarın şiddeti ile büyürken, akşamın karanlığında dev alevler ağaçları yutarak göğe yükseldi. Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, 50 hektarlık bir alanın zarar gördüğünü açıklayarak, "İçerisinde bulunduğumuz Yamaç Mahallesi rüzgarın bu tarafa doğru seyretmesi durumunda risk oluşturabilecek yerler arasında" dedi.

Söke’de orman yangını rüzgarın etkisiyle büyüdü
Fotoğraf: AA

Akşam saat 18.15 sıralarında Argavlı Mahallesi’nin üst kesimlerindeki ormanlık alanda, henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

Yangın ihbarı üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Aydın Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler hemen yangına havadan ve karadan müdahalede bulundu.

Ekipler yangına müdahale ederken, kuvvetli rüzgar yangının büyük bir alana yayılmasına neden oldu. Havanın kararması ile karadan müdahalenin devam ettiği öğrenildi.

Akşamın karanlığında dev alevler ağaçları yutarak göğe yükselirken, gece görüşlü yangın söndürme helikopterlerinin de yangına müdahale etmesi bekleniyor.

Yangına 10 helikopter, 6 uçak ile havadan, 35 arazöz 15 su tankeri 5 dozer ile karadan müdahale devam ediyor.

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

TAHLİYELER YAPILIYOR

Söke Kaymakamı Saadettin Yücel, yangın bölgesinde incelemelerde bulundu.

Yücel, yaptığı açıklamada, Aydın Valiliğince oluşturulan Afet Koordinasyon Merkezince, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Aydın Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerinin yangını söndürmek için seferber olduklarını aktardı.

Yerleşim yerleri ile hayvan ağıllarında tahliyelerin yapıldığını belirten Yücel, "Ne kadar itfaiye, arazöz varsa hepsi seferber olmuş durumda ve müdahaleye devam etmekte" dedi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Aydın Valiliği’nden yangına ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, alınan önlemlere ve yapılan müdahaleye ilişkin bilgilendirmede bulunulurken, alevlerin yerleşim yerlerini tehdit etmediği açıklandı.

Aydın Valiliği tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“25 Temmuz 2022 Pazartesi günü saat 18.07'de 112 Acil Çağrı Merkezi'ne Ilimiz Söke Ilçesi Argavlı Mahallesinde Orman yangını olduğuna dair ihbar yapılmıştır. Alınan yangın ihbarı üzerine ekiplerimiz derhal yangın yerine intikal etmiş ve söndürme çalışmalarına başlamıştır.

Muğla Yangın Harekât Merkezinden alman bilgilere göre yangına Aydın Orman İşletme Müdürlüğünden 36 Arazöz, 14 su ikmal aracı, 12 helikopter ve 6 uçak, Aydın Karayolları 28.Şube Şefliğinden 1 adet Greyder ve 1 adet Lastikli Kepçe, Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanlığından 1 Dozer, Aydın Büyükşehir Belediyesi Itfaiye Daire Başkanlığından itfaiye ekipleri, 21.Bölge Müdürlüğünden 1 Adet Treyler, Efeler Belediyesinden 1 Adet Arazöz, Köşk Belediyesinden 1 adet Su Tankeri, Didim Belediyesinden 1 adet Su Tankeri, Söke Belediyesinden 2 Adet Arazöz, Nazilli Belediyesinden 1 adet Su Tankeri sevk edilerek yangına müdahale edilmektedir. Akşam saat 22.00 itibariyle Orman Yangınma Müdahale Eden İş Makinesi Sayıları: 77 Arazöz, 17 Su Tankeri (Su ilunal Aracı), 14 Yangın Söndürme Helikopter, 3 Gece Görüş Helikopteri, 1 Yönetim Helikopteri, 11 Uçak, 1 Greyder, 6 Dozer, 1 Lastikli Kepçe, 1 Treyler ve 591 personelle yangına havadan ve karadan müdahale edilmektedir.

Yangın yönü üzerinde Yamaç Köyü bulunmakla olup Yamaç Köyünde 147 vatandaş ikamet etmekte; 400 büyükbaş hayvan ve 700 küçükbaş hayvan bulunmaktadır. 2 pick-up ve 1 minibüs Büyükşehir Belediyesi tarafından tahliye durumunda kullanılmak üzere bölgeye gönderilmiştir. Hayvan tahliyesi için İl Tarım Müdürlüğü tarafından 4 araç alanda bulunmakla ve 15 adet aracın daha alana 15 dakika mesafede gönderilebileceği belirtilmiştir.

Tahliye durumunda kullanılmak üzere KYK'ya bağlı 500 kişilik Meryem Yazıcıoğlu Kız Öğrenci Yurdu hazırlanmıştır. Kızılay tarafından Nazilli'de bulunan ikram aracı olay bölgesine gönderilmiş, Türk Kızılayı İzmir Afet Müdahale Merkezi tarafından da ikram aracı ve içme suyu olay bölgesine gönderilmiştir.

Bölgenin elektriği kesilmiştir. Şu an için yerleşim yerlerine herhangi bir tehdit bulunmamaktadır. Şu an için herhangi bir yaralı ya da can kaybı bulunmamaktadır. Yaklaşık 50 hektar alan zarar görmüştür. Yangın devam etmekte olup kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Yangın söndürme çalışmalarına katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz."

Fotoğraf: AAFotoğraf: AA

VALİ AKSOY: 50 HEKTARLIK ALAN ZARAR GÖRDÜ

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy ve protokol üyeleri yangın bölgesine gelerek yangının son durumu ile ilgi bilgi aldı.

Vali Aksoy, "112 Acil Çağrı Mekrezi'ne yapılan yangın ihbarı sonrasında havadan ve karadan tüm ekipler müdahaleye başladı. Şiddetli rüzgar nedeniyle yangın kısa sürede büyüdü ve kontrol altına alınması mümkün olmadı. Şu anda tahminen 50 hektarlık bir alanın zarar gördüğünü söyleyebiliriz ve yangın devam ediyor. Yangınla ilgili takviye ekipler de kısa sürede bölgeye ulaşarak alana girmeye başladı. Gece görüşlü 3 helikopterin de hazırlıkları sürüyor. Kısa bir süre sonra onlar da yangına müdahale edecekler. Temennimiz yangını kontrol altına alarak yanan alanları tekrar ağaçlandırarak yeşillendirmektir" dedi.

"İçerisinde bulunduğumuz Yamaç Mahallesi rüzgarın bu tarafa doğru seyretmesi durumunda risk oluşturabilecek yerler arasında" diyen Aksoy, "Bütün ön hazırlıkları yaptık. İnsanları ve hayvanları tahliye etme amaçlı çalışmalar yapıldı. Şu anda tüm ekiplerimiz burada. Yangın şu aşamada bu mahallemiz için risk oluşturmuyor ancak rüzgarın yönü farklılaşır ani şiddetli bir rüzgar çıkarsa tedbirimizi almış durumdayız. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden almış olduğumuz rüzgar durumunda da gecenin ilerleyen saatlerinde rüzgarın bir miktar daha azalacağı ve sabah saatlerinde de daha stabil bir durumda olacağı değerlendiriliyor. İnşallah bu süreç içerisinde alevleri tamamen kontrol altına alarak vatandaşımıza güzel haberi vereceğiz" diye konuştu.

(İHA-AA)