SOL Parti’nin ülke genelinde başlattığı SOL Buluşmalar Ankara ve Antalya’da devam etti. Demokrasi, laiklik ve bağımsızlık mücadelesine vurgu yapılan buluşmalarda “Yıkımın panzehri örgütlü mücadeledir” denildi.

SOL Buluşmalar sürüyor: Yıkımın panzehiri örgütlü mücadele

HABER MERKEZİ

İktidarın baskıcı, gerici ve sermayeden yana politikalarına karşı SOL Parti’nin ülkenin dört bir yanında başlattığı SOL Buluşmalar devam ediyor. Bu hafta Ankara ve Antalya’da bir araya gelen SOL Parti üyeleri adalet, demokrasi, laiklik ve bağımsızlık mücadelesinin önemine vurgu yaparak ülkenin içinde bulunduğu karanlıktan çıkışın ancak gerçek bir SOL ile mümkün olduğuna işaret etti.

Antalya Konyaaltı Caddesi’nde gerçekleşen SOL Buluşmaya SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer ve Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Soğancı katıldı. Dayanışma kahvaltısının ardından SOL Parti İl Başkanı Aysel Aydın’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, örgütlenme çağrısı yapıldı. Aydın’ın ardından söz alan Soğancı, laiklik, anti-emperyalizm, kamuculuk ve insanca yaşam mücadelesinin önemine değindi. Soğancı bu mücadele başlıkları için örgütlü gücün önemini vurguladı. Başer ise tüm emekçiler, yoksullar, kadınlar ve çocuklar için AKP-MHP bloğundan kurtulmanın zorunluluğuna, siyasal iktidarın ülkeyi düşürdüğü duruma değindi.

sol-bulusmalar-suruyor-yikimin-panzehri-orgutlu-mucadele-928167-1.

MEVCUT İKTİDAR KAĞITTAN KAPLAN

Bugün sosyalistlerin izleyeceği politikanın hayati olduğuna işaret eden Başer, özellikle gelecek seçimlerde hem mevcut ‘tek adam’ rejiminden kurtulmak hem de düzen içi muhalefetten solun kendisini ayırması için mücadele etmek gerektiğini vurguladı. Başer sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülkenin yeniden kurulmasına ihtiyaç var. Bu da ancak solla olabilir. Bunun için kolektif bir siyaseti halkın içinde yeşertmemiz gerekmektedir. Sadece 2023’ü ve sandığı bekleyen bir siyaset bu ülkeyi aydınlığa taşıyamaz. Bekleme durağında bekleyemeyiz. Biz sandığı beklemeyeceğiz, sosyalistler olarak halkın somut sorunları üzerinden mücadeleyi büyüteceğiz. Karşımızdaki iktidar kâğıttan bir kaplan, onun karşısındaki en büyük panzehir halkın örgütlü mücadelesidir.”

SOL’U SEÇENEK HALİNE GETİRELİM

Ankara’nın Esat-Seyran mahallelerindeki SOL Buluşma ise “Laiklik ve Eğitim” başlığıyla gerçekleşti. Buluşmada SOL Parti Ankara İl Örgütü Başkanı Mert Ünal, SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Gizem Gül Kürekçi ve Akademisyen Yasin Durak yer aldı. İçinde bulunduğumuz toplumsal atmosferi işaret eden Kürekçi, “AKP’nin 19 yıllık politikalarının gericiliğe ve piyasalaşmaya dayandığını, bundan can yakıcı bir şekilde etkilenen alanlardan birinin eğitim olduğunu, çocukların ve gençlerin ‘dindar ve kindar bir nesil’ yaratma projesine kurban edildiğini ifade etti. Kürekçi, özellikle 4+4+4 sistemiyle siyasal iktidarın bu dönüşümü perçinlediğine değinirken, buna karşı bilimsel, kamucu ve laik bir eğitim mücadelesi vermenin oldukça elzem olduğunu vurguladı. Kürekçi, iktidar politikalarının halkın, gençlerin, çocukların, yoksulların ve kadınların aleyhine işlediğini ve memleketin bütün alanlarına karanlıklarını sirayet ettiğini belirtirken, düzen içi muhalefetin de izleyeceği politikaların bu karanlığı aydınlatmaya yetmeyeceğini hatırlattı. Ancak SOL bir iradeyle, bağımsız, demokratik ve laik bir politik hatla ülkenin aydınlığa kavuşabileceğine işaret eden Kürekçi, “En karanlık dönemdeyiz, en derin krizin yaşandığı dönemdeyiz, böyle bir dönemde yürüttüğümüz mücadele SOL’un ve sosyalistlerin etkili bir güç olmasına ve bir seçenek haline gelmesine sebep olacaktır” dedi.

sol-bulusmalar-suruyor-yikimin-panzehri-orgutlu-mucadele-928168-1.

“LAİKLİK EKMEK, SU KADAR GEREKLİ”

Ardından söz alan Durak ise, ülkeyi saran gericiliğin ve siyasal İslamcı politikaların gündelik hayata sirayet ettiğinden, buna karşı edilecek laiklik mücadelesinin ekmek ve su kadar önemli olduğundan bahsetti. Durak, laikliğin “din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması” gibi gerçeğe uygun olmayan tanımındansa, Marx’ın ifadesiyle “dinden politik özgürleşme” olarak tanımlanmasının, bu konuda sosyalistlerin burjuva muhalefetten ayırt ediciliğini ortaya koyduğunu ifade etti. Diğer yandan dünyada laikliğin gerçek anlamıyla deneyimlendiği yer olarak Sovyetleri işaret eden Durak, solun ve sosyalistlerin laikliği burjuva laiklikten çok daha farklı kavraması gerektiğinin ve ancak bu şekilde gerçek bir laiklik mücadelesi verilebileceğinin altını çizdi