Türkiye’nin önde gelen aydınları, yazarları ve akademisyenlerinin oluşturduğu Sol Forum, anayasa tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, “AKP ile oturulacak bir anayasa masası yoktur” dedi. Sol Forum, Türkiye’nin önündeki acil gündemin, ‘mevcut iktidardan kurtulmak için mücadele etmek’ olduğunu vurguladı.

Sol Forum: AKP ile oturulacak bir anayasa masası yoktur!

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) bünyesinde çalışmalar yürüten ve Türkiye’nin önde gelen aydınları, yazarları ve akademisyenlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Sol Forum, anayasa tartışmalarına ilişkin bir açıklama yaptı.

“Tüm Toplum Kesimlerine Çağrımızdır; Oturulacak Bir Anayasa Masası Yoktur!” başlıklı açıklamada, anayasa tartışmasının, Türkiye’yi felaketin içine sürükleyen AKP iktidarı tarafından, muhalefet blokunda bir parçalanma yaratmak için devreye sokulan bir girişim olduğu belirtilerek, “Dini, politik güç ve sermaye elde etmenin dolaysız aracı haline getirenlerle oturulacak bir masa yoktur” denildi.

Açıklamada, ülkenin acil gündeminin iktidardan kurtulmak için mücadele etmek ve bu mücadeleyi halkın söz ve karar sahibi olacağı bağımsız, demokratik ve sosyal bir cumhuriyet kurmak doğrultusunda geliştirmek olduğu vurgulandı.

Sol Forum’un açıklaması şu şekilde:

“TÜRKİYE’NİN ÜRETKEN KAPASİTESİ TAHRİP EDİLDİ”

“Türkiye bugün; iktisaden üretken kapasitesi büyük ölçüde tahrip edilmiş, kamusal varlıkları talan edilmiş, toplumsal bakımdan parçalanmış, siyasal açıdan kamplaştırılmış, kültürel boyutta ise etnik, dini ve cinsiyetçi kod ve sembollerle kötürüm hale getirilmiş bir ülke konumundadır.

Türkiye’yi böyle bir felaketin içine sürükleyen AKP, şimdi yeni bir anayasa gündemiyle ortaya çıkıyor. Güç kaybına uğrayan iktidar blokunu tahkim etmek, Saray rejimini son yaslandığı şeriatçı azınlığın desteğiyle güçlendirmek ve muhalefet blokunda bir parçalanma yaratmak için devreye sokulan bu girişim kesin bir dille reddedilmelidir.

Çünkü Türkiye Cumhuriyeti ile hilafet ve din esasına dayalı bir toplum tasarımı adına kavgası olanların politik iradesini temsil eden Erdoğan, kendi varlığını Türkiye olarak dayatmayı sürdürmekte, gerici kesimleri heveslendirmekte ve tüm bunlar hükümet sistemi değişikliğinin din temelli bir siyasi rejim değişikliği ile tamamlanacağı beklentisi doğurmaktadır. Dini, politik güç ve sermaye elde etmenin dolaysız aracı haline getirenlerle oturulacak bir masa yoktur.

‘BAĞIMSIZ VE DEMOKRATİK BİR CUMHURİYET’ VURGUSU

Türkiye’nin önündeki acil gündem, mevcut iktidarın yasa dışı, halk karşıtı uygulamalarına karşı durmak, mevcut iktidardan kurtulmak için mücadele etmek; bu mücadeleyi halkın söz ve karar sahibi olacağı, bağımsız, demokratik ve sosyal bir cumhuriyet kurmak doğrultusunda geliştirmektir. Bu birikim ve irade bu topraklarda mevcuttur. SOL FORUM, bu birikim ve iradeye katkı yapmak maksadıyla; kamucu, laik, devrimci ve demokratik bir cumhuriyet programı geliştirmeyi acil bir görev olarak önüne koymaktadır.

Tüm ilerici güçlere ve halkımıza çağrımızdır; AKP ile oturulacak bir anayasa masası yoktur.”

SOL FORUM HAKKINDA

Sol Forum’un katılımcıları arasında Korkut Boratav, Taner Timur, Oğuzhan Müftüoğlu, Fevziye Sayılan, Hayri Kozanoğlu, Selçuk Candansayar, Serpil Akpınar, Eyüp Muhçu, L. Doğan Tılıç, Bülent Forta, Merdan Yanardağ, Alper Taş, Mustafa Sönmez, İlhan Cihaner ve Zeynep Altıok Akatlı gibi isimler yer alıyor.

TAKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Candansayar, Sol Forum’u şöyle tanımlamıştı:

“TAKSAV, yoksulluk, yoksunluk ve çaresizlik içinde yalnızlaşan insanların direniş, dayanışma ve değiştirme umuduna ihtiyaç duyduklarına inanıyor. Vakıf, bu amaçla sosyalistleri sol düşünceyi güçlendirmek için bir araya getiriyor. Sola, sosyalizme gönül, fikir ve hayat vermiş insanların memleketin ihtiyacı olan eylemleri ve düşünsel müdahaleleri birlikte tartışmaları ve birlikte üretmeleri için bir çatı kuruyor.”