Brezilya’nın eski Cumhurbaşkanı Lula da Silva 2022 seçimlerine aday olmaya hazırlanırken sol ittifak çağrısında bulundu. Yüksek Mahkeme’nin hakkında beraat kararını onayladığı Lula, “Şimdi dövüşe hazırım” mesajı verdi.

Sol ittifak mümkün

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brezilya'nın İşçi Partili solcu eski cumhurbaşkanı Luiz Inácio Lula da Silva'nın önümüzdeki yıl düzenlenecek seçimlere katılması önündeki son engel aşıldı. Lula'ya beraat veren mahkeme kararı Federal Yüksek Mahkeme (STF) tarafından onaylandı ve Lula, 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmaya tam hak kazandı. Lula, Arjantin merkezli C5N 2022 kanalına verdiği demeçte "Bolsonaro gibi soykırımcı bir bir faşisti yenmek için aday olacağım.

Koronavirüs salgınının getirdiği kaosun en büyük sorumlusu o. İlerici kesimlerle ve sol güçlerle fikir birliği arayacağız" diyerek ittifaklara da yeşil ışık yaktı. Kendisine yönelik suçlamaları ve adli süreci nasıl yorumladığı sorulan Lula, "Bunların hepsinin çok büyük bir yalan olduğunu defalarca vurguladık. Ama avukatlarım onların yalanlarını ortaya çıkardı. Hakim yalan söyledi, savcılar yalan söyledi, federal polis yalan söyledi. Hepsi beni seçim kampanyasından uzak tutmak için yapıldı. Şimdi dövüşe hazırım" diye konuştu.

BERAATA ONAY

Lava Jato Operasyonu olarak anılan yolsuzlukla mücadele operasyonunda kara para aklama iddiasıyla üç yıl önce gözaltına alınıp tutuklanan Lula hakkındaki iddiaların mesnetsizliği ülke kamuoyunda defalarca dile getirildi. 13. Curitiba Federal Mahkemesi'nin Lula'ya söz konusu suçlamadan verdiği 25 yıllık mahkumiyet kararı ise geçen ay yüksek federal hakim Edson Fachin tarafından bozularak beraatle sonuçlandı. Savcılık ise beraat kararını temyize taşıdı. Ülkedeki en yüksek yargı merci kabul edilen Federal Yüksek Mahkeme ise beraat kararını üçe karşı sekiz oyla önceki gün onayladı ve Lula'ya dönük tüm suçlamaları düşürerek yeniden cumhurbaşkanı adayı olmasının önünü açtı. Brezilya’da 2003 ve 2011 yılları arasında devlet başkanı olan Lula da Silva, görevde olduğu dönem ülkedeki yoksulluk verilerinin düşmesini sağlayan halkçı politikalarıyla anılan bir isim. Lula, 2018'in ekim ayında yapılan seçimler öncesi yolsuzluk soruşturmasına dahil edilerek gözaltına alındıktan sonra kanıtsız suçlamalarla adaylıktan men edildi. O dönem İşçi Partisi Kurulu, Lula da Silva'nın yerine Sao Paulo şehrinin eski Belediye Başkanı Fernando Haddad’ı aday gösterse de Bolsonaro'nun kazanmasına engel olamadı. Eski Devlet Başkanı Dilma Rousseff’i görevinden azleden ABD destekli sağ muhalefetin parlamento ve yargı darbesi Bolsonaro'yu iktidara götüren sürecin taşlarını döşedi. Bolsonaro'nun yargıdaki gücü ülkede halen önde gelen tartışma konusu. Lula'ya dönük yolsuzluk soruşturmasını yürüten dönemin Federal Yargıcı Sergio Moro ile diğer savcılar arasında Lula’nın komplo sonucu ceza aldığı iddialarını güçlendiren yazışmalar ortaya çıkmıştı. Belgelerin ortaya çıktığı dönemde ülkede eylemler ve grevler düzenlenerek yargıya iktidar müdahalesi de protesto edilmişti.