SOL Parti: Anlaşma felaketlerinizi aklamaz

HABER MERKEZİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler’de Paris İklim Anlaşması TBMM’nin onayına sunacağına ilişkin sözleri üzerine SOL Parti'den açıklama geldi. SOL Parti’den yapılan açıklamada ise “AKP hükümetinin bugüne kadar olduğu uluslararası anlaşmaları uygulama konusundaki sicil bozukluğu da asla unutulmamalıdır” dedi.


AKP’NİN TARAF OLMA İDDİASININ ALTI BOŞ

SOL Parti’den yapılan açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi'ne taraf olup gerekleri konusunda bir adım atmadığı gibi keyfi bir biçimde sözleşmeyi fesheden, emekçilerin, işçilerin örgütlenme özgürlüğü ve haklarına dair imzaladığı ILO sözleşmelerine uymayıp, uygulamadığı ortadayken AKP'nin Paris İklim Anlaşması'na taraf olma iddiasının altı boştur” dendi.

“19 yıllık AKP iktidarının doğa yıkımındaki fütursuzluğuna, ayinesi iştir kişinin lafa bakılmazdan başka söz yoktur” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Neticede torba yasalar, gece yarısı kararnameleri, acele kamulaştırma kararları gibi antidemokratik yöntemlerle sürdürülen felaket iktidarı, iklim krizine çözüm üretemez. Yapılması gereken ekosistemin tahribatına dayanan ve toplumsal eşitsizlikleri derinleştiren bu kalkınma anlayışın acilen terk edilmesidir. Bu doğrultuda fosil yakıtlara dayalı enerji üretimi sonlandırılmalı; kömür santralları, termik santrallar kapatılmalı; suyun, toprağın, havanın ve ormanların metalaştırılıp tüketilmesine, kirletilmesine, zehirlenmesine son verilmeli; Kanal İstanbul gibi mega yıkım projeleri durdurulmalı, ranta dayalı kentleşme politikalarının terk edilmeli; Akkuyu Nükleer Santralı’nın inşaatı durdurulmalı, planlanan tüm diğer nükleer santral proje ve hazırlık çalışmalarının iptal edilmeli; taşkın, sel, derelerin katledilmesi gibi riskler yaratan HES'ler ile ekolojik tahribata sebep olan tüm JES'ler ortadan kaldırılmalıdır. Ekosistemlerin sermaye birikiminin araçları olarak sömürülmesiyle ortaya çıkan bir dizi toplumsal, iktisadi ve ekolojik sorunu ifade eden iklim krizini ancak ekosistemlerin her türlü sermaye tahakkümünden özgürleşmesini sağlayacak adil, eşitlikçi, demokratik ve kamucu, eko-sosyalist politikalar sonlandırabilir.”