Sol Parti Aydın İl Örgütü, ücretsiz sağlık hizmeti sağlanarak, salgında halkın sağlığının korunmasını istedi.

Sol Parti Aydın İl Örgütü: Ücretsiz sağlık hizmeti ile halkın sağlığı korunmalı

BİRGÜN EGE

Sol Parti Aydın İl Örgütü, herkese ücretsiz sağlık hizmeti sağlanarak, salgında halkın sağlığının korunmasını istedi. Sol Parti Aydın İl Örgütü dün bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sol Parti Aydın İl Başkanı Emine Gital, son zamanlarda artan Covid-19 salgını nedeniyle, başta sağlık çalışanları olmak üzere, herkesin ciddi risk altında olduğunu kaydederek, “Hal böyle iken, mevcut iktidar maske ve sosyal mesafe önerileri ile rakam duyurmak dışında bir şey yapmamakta ve önlemleri kişilerin bireysel iradesine bırakmaktadır. AKP’li vekillere, bürokratlara her hafta düzenli testler yapılırken, halk teste dahi ulaşamamaktadır” dedi.

Kamuya ait hastanelerin yoğun bakım ve yatak kapasitesinin yetersizliği nedeniyle salgınla yeteri kadar mücadele edemediğini belirten Gital, şunları söyledi:

“Özel hastaneler ise, “yeterince kar etmiyoruz” diyerek Covid-19 hastalarını kabul etmiyor. Kısacası parası olan tedavi edilirken parası olmayan kaderine terk ediliyor. Birçok ilde kamu hastanelerinin kapatılıp, şehir hastanelerinin açılmasıyla birlikte, hem ulaşımda zorlanırken hem de uzun kuyruklar nedeniyle daha çok risk altına giriyor. Tüm bu keşmekeşlik ve düzensizlik içerisinde en çok risk altında olan şiddete uğruyor ve salgında ölüyor. Devletin görevi halkı hastalanmaktan korumaktır. Cumhuriyetin kuruluşuyla oluşturulan sağlık ocağı modeli ile kim, nerede, nasıl yaşıyor, aşısı yapılıyor mu, hasta mı diye ev ev dolaşılıp tespit edilirdi. Bugün aile hekimliklerinin salgın sürecinde görevleri belirsizken, telefonla hasta takibi gibi trajikomik durumlar yaşanmaktadır. Bu nedenle birinci sınıf sağlık hizmetleri parçalı ve piyasacı yapısıyla salgınla mücadelede sınıfta kalmıştır.”

Gital, Sol Parti’nin mevcut iktidardan taleplerini ise şöyle sıraladı:

1. Acilen bütünlüklü bir sağlık sistemine geri dönülmelidir.
2. Sağlık emekçilerinin iş yükü azaltılmalı, yeterli kadrolar oluşturulmalı, insanca çalışma koşulları sağlanmalı ve şiddet engellenmelidir.
3. Sağlıktan kar edilmez. Bu nedenle sağlık hizmeti tüm yurttaşlar için ücretsiz olmalı, özel hastaneler kamulaştırılmalı ve bugün özel hastaneler covit 19 hastalarının tüm tedavilerini ücretsiz olarak yerine getirmelidir.
4. Kapatılan kamu hastaneleri yeniden açılarak, halkın hizmetine sunulmalıdır.
5. Zatürre aşısı 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlara ücretsiz olarak yapılmalıdır.
6. Covid-19 testi, maske ve dezenfektan ücretsiz olarak halka dağıtılmalıdır.
7. Siyasi baskı altında olduğunu söyleyen bilim kurulu, adına yakışır şekilde davranmalı, bu suça ortak olmamalı ve derhal istifa etmelidir.
8. Son olarak, hemen şimdi, ücretsiz sağlık hizmeti adımları atılarak, salgında halk korunmalıdır.