Sağlık Bakanlığı’nın dünyada ilk aşılamaya başlayan ülkelerden olunacağı iddiasına rağmen 40’ı aşkın ülkede aşılama başlarken Türkiye’de henüz süreç başlamış değil. SOL Parti, konuya dikkat çekerek aşılama sürecine dair bir dizi soruyu Sağlık Bakanlığı’na yöneltti.

SOL Parti: Biz aşı olmak için hazırız, siz tüm toplumu aşılamak için hazır mısınız?

Sağlık Bakanlığı’nın dünyada ilk aşılamaya başlayan ülkelerden olunacağına dair iddiası gerçekleşmedi. Gelinen aşamada dünya 40’ı aşkın ülke aşılamaya başlarken Türkiye’de ise henüz aşılama yapılmadı. Konuya dikkat çeken SOL Parti, Sağlık Bakanlığı’na bir dizi soru yöneltti.

Sağlık Bakanı’nın daha önce yaptığı açıklamaları hatırlatan SOL Parti, “Güvenli, koruyucu, genel kabul gören ve geçerli bilimsel değerlendirmelerden geçebilecek nitelikte, yeterli dozda ve herkese ücretsiz sunulan aşı nerede?” dedi.

SOL Parti’nin açıklamasının devamı şöyle:

İki kere iki dört: Salgından çıkış için toplumun en az üçte ikisinin ivedilikle aşılanması şart! Her gün en az bir uçak dolusu insanımız hayatını kaybederken ortada ne gelen yeterli aşı, ne de başlamış bir aşılama var! Oysa ülkeler aşılamaya başlayalı 1 ayı buldu, geçiyor. Dünyada milyonlar aşılanmışken ülkemizde henüz aşılanmış 1 kişi yok! Varsa da ülkenin Sağlık Bakanı tarafından henüz açıklanmış değil!

Halkımız bağımsız bilim insanları ve meslek odaları tarafından önerilen güvenli, etkili, ücretsiz aşıyı bir an önce olmak istiyor. Biz çarklar dönerken işe gitmek zorunda bırakılan yoksul emekçi halk olarak sağlıklı yaşamak istiyoruz!

Biz aşılanmak için hazırız!

Peki, siz; yeterli miktarda aşı sağlama ve aşılama (planlama, soğuk zincir, lojistik ve alt yapı, güvenlik gözetimi vd) bakımından hazır mısınız?

- 11 Aralık’ta gelecek dediğiniz 50 milyon doz aşı nerede?

- Ocak ayında gelen 3 milyon doz aşı için halka “MHRS’den başvuru yapıp aşı olabilirsiniz” dediniz. Okuma-yazma bilmeyenler, internet-telefon kullanımında sorunu olanlar, engelliler, bakmak zorunda oldukları kimseyi bırakamayacak olanlar, ileri yaştakiler başvuruda eşitsizlik mağduru olacaklardır. Başvuru yapamayanlar için ne gibi bir önlem düşünmektesiniz?

- Toplumun en az % 67’sinin aşılanması için gerekli 120 milyon doz aşı ne zaman ve nereden getirilecek?

- Aile Hekimliği merkezleri aşılama için hazır mı? Personel eksikliğini, eksik aşı dolaplarını tamamladınız mı?

- Boş bulunan aile hekimliği merkezlerine atama yapmayı düşünüyor musunuz?

Yapılması gereken;

Sağlık Bakanlığı’nın katılımcı ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla bilgileri kamuyla paylaşmasıdır.

Bağışıklama konusunda başta sağlık çalışanları olmak üzere güven oluşturan bir açıklığa ve toplum algısına yaşamsal bir önem atfedilmelidir.

COVID-19’un rutin bağışıklama hizmetlerine olumsuz etkisini en aza indirmek için stratejik planlama yapılmalıdır.

Bugüne kadar AKP Sağlık Bakanlığının şeffaf, bilimsel, halkla ve kamuoyuyla süreci paylaşmayan, söyledikleri birbirini tutmayan gizemli ve bilmece haline dönüşen politik hattı toplumda aşı tereddüdü yaratmıştır. Aşı gibi hayati önemdeki bir uygulamanın kendisini dahi sorgulatan hale getiren bu tutum toplum sağlığı açısından tehlikelidir.

Halkın sağlığını, yaşamını tehlikeye atıyorsunuz! Bu yoldan dönün. Halkın sağlığı oyalamaya, yalan dolana, rant aktarma oyunlarına gelmez! Aşı ve aşılama planlamanızı kamuoyuna derhal açıklayın!

Biz güvenli, etkili, ücretsiz aşı olmak için hazırız, siz aşılama için nasıl hazır olduğunuzu açıklayın!