AKP’li Çekmeköy Belediyesi’nin park alanını yapılaşmaya açmak istemesiyle başlayan yurttaşların mücadelesi sürüyor. SOL Parti İstanbul Kent ve Ekoloji Meclisi, Çekmeköylülere destek verdi: "Çekmeköylülerin yanında olmayı sürdüreceğiz."

SOL Parti: Çekmeköylülerin yanında olmayı sürdüreceğiz

HABER MERKEZİ

İstanbul’da AKP’li Çekmeköy Belediyesi’nin park alanını yapılaşmaya açmak istemesiyle başlayan mücadelenin 62’nci gününde polisin ve zabıta ekiplerinin halka sert müdahalesi gündem oldu. 62 gün boyunca AKP’li Çekmeköy Belediyesi’nin aynı zamanda deprem toplanma alanı da olan parkı yapılaşmaya açmasına karşı çıkan Çekmeköylüler geçtiğimiz salı günü gözaltına alındı. 9 yurttaş polisin sert müdahalesiyle yaka paça gözaltına alınırken parka iş makineleri sokuldu. Çekmeköy Belediyesi park alanındaki 141 ağacın taşındığını açıkladı ve parkta inşaat çalışmalarına başlandı.

Süren davalara rağmen belediyenin yangından mal kaçırırcasına inşaata başladığını belirten Çekmeköylüler ise mücadeleye devam etme kararı aldı. 62 gün boyunca halkın girişine kapatılan parkın önüne kurulan nöbet alanını geçen salı günü polis ve zabıta ekipleri dağıtarak bariyer yerleştirdi. Yurttaşlar ise park alanının karşısına yeni nöbet alanı kurdu ve nöbetin devam edeceğini açıkladı.

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

SOL Parti İstanbul Kent ve Ekoloji Meclisi’nden yapılan açıklamada, “Çekmeköylülerin yanında olmayı sürdüreceğiz” denildi. Açıklamada, “Mücadelenin ilk gününden beri Çekmeköylülerin yanında olan partimiz, bundan sonra da Çekmeköylülerin devam etme kararı aldığı mücadeleye destek vermeyi sürdürecek. Kamunun zarara uğratılmasına, afet toplanma alanlarımızın imara açılmasına, toprağın tarumar edilmesine ve halkın iradesine yönelik saldırılara karşı Çekmeköylülerin yanında olacağız. Hem eylemlilik süreçlerinin hem de hukuki süreçlerin takipçisi olacağız” ifadelerine yer verildi.
SOL Parti’nin açıklaması şöyle devam etti:

“2 Haziran’da park alanına girmek isteyen bir kamyonun engellenmesiyle başlayan Çekmeköy'deki parkı koruma mücadelesinin 62. gününde, alana polis ve zabıta eşliğinde bir operasyon düzenlendi. İş makinelerinin parka girmesiyle sonuçlanan bu operasyonda bir parti üyemizin de aralarında bulunduğu 9 kişi yerlerde sürüklenerek ve darp edilerek gözaltına alındı. Bu anları kayıt altında alan gazeteciler engellendi, tehdit edildi.

PROJE HUKUKSUZDUR

Alanın park alanından belediye hizmet alanına dönüştüren imar planlarının iptali için iki farklı dava sürmektedir. Dava dosyasında, "Çekmeköy Belediyesi tarafından onaylı proje dahi olmadan parka iş makineleri ile girdiği, parkın ortadan kaldırılmaya çalışıldığı ve imar planın hukuka aykırı olduğu" vurgulanmıştır. Buna karşın yangından mal kaçırırcasına gerçekleştirilen bu proje hukuksuzdur.

VERİLEN BASİT BİR HASAR DEĞİL, KAMU ZARARIDIR

Aynı zamanda afet toplanma alanı da olan ilçenin en büyük parkını halka rağmen kapalı pazar alanı inşa etmek için yapılaşmaya açan ve bunun için tam 31 milyon TL harcayan AKP’li Çekmeköy Belediyesi, imar planları mahkeme kararıyla iptal edildiği takdirde, onlarca ağacı zarar görmüş, toprağı tarumar edilmiş bir park alanı ve milyonlarca liralık kamu zararı ile telafi edilemez bir işe daha imza atmış olacak.”