SOL Parti Datça İlçe Örgütü, Datça’da 13 Temmuz günü başlayan ve iki gün boyunca devam eden orman yangınının dayanışma ile söndürüldüğünü ifade etti. Türk Hava Kurumu’nun uçaklarının önemine değinilen açıklamada, "Yangınların söndürülmesinde THK öne çıkarılmalı, mevcut uçak sayısı ivedilikle artırılmalıdır" denildi.

SOL Parti Datça: Yangını yine dayanışma söndürdü

BİRGÜN EGE

Datça’da 13 Temmuz günü başlayan ve iki gün boyunca devam eden orman yangınında toplamda 725 hektar alanın yandığı açıklandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre ise 4’ü ağır 10 yapı zarar gördü. Yangından etkilenen 22 kişiden, 4 belediye çalışanı hala tedavi altında.

SOL Parti Datça İlçe Örgütü tarafından yapılan açıklamada yangının dayanışmayla söndürüldüğü vurgulandı.

Açıklamada, “Herkesin bildiği gerçek şudur ki, geçen yıl yaşanan Marmaris yangınında olduğu gibi Datça yangını da esas olarak halkın gönüllü çalışması ve dayanışması ile söndürülmüştür. MAG- AME başta olmak üzere, orman gönüllülerinin, mahalle dayanışmalarından gönüllü olarak afet eğitimi alan yurttaşların çok ciddi ve önemli işlevler üstlendikleri görülmüştür. Bu nedenle merkezi ve yerel yönetimler, bu tür oluşumları desteklemeli, önlerini açmalıdır” denildi.

Ülkede çıkan yangınların yüzde 90'nın sorumlusunun elektrik dağıtım şirketleri olduğu belirtilen açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi’nin Mesudiye yangınının elektrik trafosundan çıktığı şeklindeki açıklaması, Datça halkı açısından yetersizdir. SOL Parti İlçe Örgütü olarak, kendisine, bu bilgiyi hangi bilimsel rapora dayandırdığını soruyoruz. Ayrıca elektrik dağıtım şirketi AYDEM’den, konu ile ilgili bir rapor hazırlatmışsa derhal kamuoyu ile paylaşmasını talep ediyoruz. Elektrik Mühendisleri Odasını kamu görevini yerine getirmeye ve yangın yerinde incelemeler yapıp kamuoyunu yangının çıkış nedeni ile ilgili aydınlatmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Mesudiye yangının söndürülmesinde THK uçaklarının başarısının görüldüğü dile getirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Yangınların söndürülmesinde THK öne çıkarılmalı, mevcut uçak sayısı ivedilikle artırılmalıdır. Datça Yarımadası derhal ada statüsüne alınmalı, yangın anında en yakın yerden yakıt ikmali yapılabilecek şekilde, yeterli sayıda helikopter pistleri oluşturulmalıdır. Acil müdahale için en az bir helikopterin, uygun bir yerde konuşlandırılması artık şarttır. Yanan ormanlık alanların kapitalist ranta açılmasına müsaade etmeyeceğiz, bir tek ağacımızdan bile vazgeçmeyeceğiz. Yangından zarar gören konutlar, tarım alanları ve işyerlerinin bütün zararları merkezi yönetimce kuruşuna kadar karşılanmalıdır.”