Zafer Bayramı'nın 98'inci yılına ilişkin açıklama yapan SOL Parti, "Şimdi, Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkarak devrimci bir anlayışla geliştirmek zamanıdır. Emekçilerin tam bağımsız, laik, demokratik ülkesini; devrimci demokratik cumhuriyeti kurmak için mücadeleye çağırıyoruz" dedi.

SOL Parti'den 30 Ağustos açıklaması: Devrimci demokratik cumhuriyet için mücadeleye devam

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 98’inci yıldönümü kutlamaları bugün gerçekleşiyor. SOL PARTİ, Anadolu işgaline karşı verilen bağımsızlık savaşı zaferinin 98'inci yılına ilişkin bir açıklama yaptı.

"Emperyalizmin Anadolu’yu işgal ve paylaşım planları, Mustafa Kemal önderliğindeki Kurtuluş Savaşı’yla engellenerek yeni bir cumhuriyetin yolu açıldı. Kutlu olsun!" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları bu yıl iktidar tarafından yasaklandı. Tüm dünyayı etkisine alan bir salgın döneminden geçtiğimizi, buna uygun kimi önlemlerin olması gerektiğini biliyoruz ancak gerici iktidarın kendi kültürel kodlarını temsil eden günleri salgın-önlem dinlemeden kutladığını, ülkenin bağımsızlığının kazanıldığı gün ise yasakların devreye girdiğini tüm ülke olarak görüyoruz.

AKP iktidarının gerici zihniyeti, hem cumhuriyetle hem Atatürk ve silah arkadaşları ile hem de ülkenin bağımsızlaşma süreci ile bir hesaplaşma içerisindedir.

1950’lerden itibaren sağcı iktidarlar eliyle aşındırılan cumhuriyet değerleri ile İslamcı ve rantçı iktidar döneminde açıktan bir hesaplaşmaya girişilmiştir. Bu hesaplaşma aynı zamanda ülkeyi parsel parsel satanların bağımsızlığımıza kastetmesinin sonucudur. Bugün “gaz bulduk” nidaları ile yeniden üretilmeye çalışılan bağımsızlık söylemleri, süresi dolmuş iktidarın halkı kandırma çabasının ötesi değildir."

DEVRİMCİ DEMOKRATİK CUMHURİYET'İ KURALIM

"30 Ağustos gerçek bir bağımsızlık zaferiydi. Ancak 1950’lerden itibaren hızlanarak ülkemiz emperyalizme ekonomik, siyasi ve askeri bir bağımlılık içinde biçimlendi. 80’lerde başlayan neoliberal ekonomik rejim AKP döneminde iyice fütursuzlaştı, 20 yıllık iktidarın sonunda ise ülkemizin yer altı ve yer üstü tüm kaynakları emperyalist tekellere teslim edildi, limanları-madenleri yabancılara satıldı, tarım uluslararası gıda tekellerinin hakimiyetine bırakıldı, ülkemizin dört bir yanı Amerikan ve NATO üsleriyle dolduruldu. Cihatçı dış politika ülkemizi ABD başta olmak üzere büyük güçler mücadelesinin ortasına atarak diplomaside yalnızlığa sürükledi

Şimdi, Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkarak devrimci bir anlayışla geliştirmek zamanıdır. Emekçilerin tam bağımsız, laik, demokratik ülkesini; devrimci demokratik cumhuriyeti kurmak için mücadeleye çağırıyoruz."