Antalya genelinde uygulanacak olan zamlı tarife ile daha önce 3,20 lira olan tam ücret 3,65 liraya 2,70 lire olan emekli 3,15 liraya, 2,70 lira olan öğretmen 3,15 liraya, 1,80 olan öğrenci biniş ücreti 2,20 liraya yükseltildi. Karara tepki gösteren SOL Parti, zammın geri çekilmesini talep etti.

SOL Parti’den Antalya’daki ulaşım zammına tepki: Derhal geri çekilmelidir

Antalya'da UKOME Gene Kurulunun aldığı karar ile toplu ulaşıma yüzde 15 oranında zam yapılması kararına tepki gösteren SOL Parti Antalya İl Başkanlığı, zammın geri çekilmesini talep etti.

Büyükşehir Belediyesinin ulaşıma yaptığı zammı eleştirerek zammın geri alınmasını talep ettiklerini aktaran SOL Parti Antalya İl Başkanı Aysel Aydın, “Ülkede işsizlik, yoksulluk alıp başını giderken, her gün işe gidip gelirken kalabalık toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda kalan emekçiler, ölüm ve açlık arasında kalmışken Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu ulaşım zammı derhal geri çekilmelidir” dedi.

sol-parti-den-antalya-daki-ulasim-zammina-tepki-derhal-geri-cekilmelidir-814733-1.
SOL Parti Antalya İl Başkanı Aysel Aydın

Sosyal belediyeciliğin gereğinin özel halk otobüsü sahiplerinin değil, halkın çıkarını gözetmek olduğuna dikkati çeken Aydın, “Ulaşım kamusal hale getirilmeli özel halk otobüsü uygulamasından vazgeçilmelidir” ifadesini kullandı.

Açıklamada ayrıca, ulaşım zammının geri çekilmesi için change.org adresinde başlatılan kampanyaya destek çağrısında bulunuldu.

Kampanyaya buradan ulaşabilirsiniz.

SOL Parti Antalya İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

“Antalya Büyükşehir Belediyesi, 09.12.2020 tarihinden itibaren, UKOME Genel Kurulu’nun aldığı kararla toplu ulaşıma %15 zam yaptı. Başta Antalya merkez ilçeler ve Alanya’da uygulanacak olan yeni tarife yılbaşından sonra diğer ilçelerde de uygulanacak. Ayrıca daha önce 1 saat içinde yapılan aktarma sayısı da bire düşürülmüştür.

YÜZDE 15 ORANINDA ZAM

Zamlı tarifeye göre 3.20 TL olan tam ücret 3,65 TL’ye, 2,70 TL olan emekli 3,15 TL’ye, 2,70 TL olan öğretmen 3,15 TL’ye, 1,20 TL olan öğrenci biniş ücretleri 1,80 TL’ye yükseltilmiştir. Ne yazık ki özellikle çalışanların uzak mesafede ihtiyaç duyduğu aktarmalar da 1 ile sınırlandırılmıştır.

İktidarın 2021 yılı Bütçe ve Asgari Ücret görüşmeleri yaptığı günlerde alınan bu karar, tüm dünya ile birlikte ülkemizi de derinden etkileyen salgın hastalığa rağmen alınmış ve krizin yükü yeniden emekçi halka yüklenmiştir.

Salgın hastalığının 2. dalgasıyla birlikte, artan vaka ve ölümler ne sarayın ne de patronların umurunda değildir. Ekonomi çarklarının dönmesi için her defasında sermaye güçlerine başvuran iktidar, patronların isteği üzerine karantina günlerini kısaltmış, artan enflasyon ve kur farkından dolayı asgari ücret erimiş, alınan ücretler en temel ihtiyaç olan beslenmeyi dahi karşılayamaz hale gelmiştir.

Çalışarak geçimini sürdüren emekçi halkın, artık cebinden 1 kuruş bile eksilmesine tahammülü yoktur.

Ülkede işsizlik, yoksulluk alıp başını giderken, her gün işe gidip gelirken kalabalık toplu taşıma araçlarını kullanmak zorunda kalan emekçiler, ölüm ve açlık arasında kalmışken Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yapmış olduğu ulaşım zammı derhal geri çekilmelidir. Sosyal belediyeciliğin gereği özel halk otobüsü sahiplerinin çıkarını değil halkın çıkarını gözetmektir. Ulaşım kamusal hale getirilmeli özel halk otobüsü uygulamasından vazgeçilmelidir.”