SOL Parti, Türkiye’nin içinde bulunduğu şeker krizinin nedenlerini ortaya koyan çarpıcı bir rapor yayımladı. Raporda özelleştirmelerle şeker üretiminde kamumun payının sadece birkaç yıl içinde büyük bir gerileme yaşadığına dikkat çekilirken, “Bugün özelleştirmeler olmasaydı şeker fiyatları en az yarısı kadar olacaktı” denildi.

SOL Parti’den çarpıcı şeker raporu: ‘Özelleştirmeler olmasaydı fiyatlar yarısı kadardı’
Fotoğraf: DepoPhotos

HABER MERKEZİ

SOL Parti, ‘Şeker Pancarı ve Şeker Raporu’ yayımladı. Özelleştirmelerle birlikte şeker üretiminde kamunun payının yüzde 65’ten yüzde 35’e gerilediğine dikkat çekilen raporda, “Özelleştirmeler olmasaydı bugün şeker fiyatları en az yarısı kadar olacaktı” denildi.

“Şeker krizi özelleştirme yağmasının sonucudur” diyen SOL Parti, bugünkü Resmi Gazete’de 400 bin ton şeker ithalatı için yayımlanan kararın hemen ardından hazırladığı raporu paylaştı.

‘ŞEKERDE KRİZİN VE PAHALILIĞIN NEDENİ ÖZELLEŞTİRME’

‘Şeker Pancarı ve Şeker Raporu’ başlıklı raporda, şekerde pahalılığın nedeninin özelleştirmeler olduğuna dikkat çekildi. Rapora göre 2018’de özelleştirilen 10 fabrikanın ardından TÜRKŞEKER’in özelleştirme öncesi şeker üretimindeki payı yüzde 65 ilken bu oran bugün yüzde 35’e geriledi. Raporda, “Kamunun bu pay ile piyasada şeker fiyatlarını düzenleme olanağı yoktur” denildi.

Grafik: SOL PartiGrafik: SOL Parti

‘ÜRETİM BİTTİ, İHTALAT BAŞLADI’

2020 yılında 23 milyon ton olan şeker pancarı üretiminin yüzde 21 oranında azalarak 18,3 milyon tona düştüğüne vurgu yapılan raporda “Buna paralel olarak üretilen pancar şekeri de yüzde 25 oranında azalarak 3,1 milyon tondan 2,3 milyon tona gerilemiştir” ifadeleri kullanıldı.

‘ÖZELLEŞTİRME OLMASA ŞEKER EN AZ YARI FİYATI OLACAKTI’

Raporda, şeker fiyatlarına ilişkin şu çarpıcı tespit yer aldı: “Şeker fiyatları şeker üreten şirketler tarafından serbestçe belirleniyor. Özel sektör tarafından üretilen şeker fiyatı kamunun ürettiğinin en az iki katı olarak belirlenmektedir. Yani bugün özelleştirmeler olmasaydı şeker fiyatları en az yarısı kadar olacaktı.”

‘KAMULAŞTIRMA HEMEN ŞİMDİ’

SOL Parti, şekerdeki krize ilişkin çözümün ‘hemen kamulaştırma’ olduğunu belirtti: “Şeker’de ve genel olarak yaşanan gıda krizinde çözüm özelleştirilen kamu birikimlerinin geri alınmasıdır, hemen şimdi kamulaştırılmalıdır. Emperyalist tekellerin, çok uluslu şirketlerin tarım ve topraklarımız üzerindeki tahakkümü sona erdirilmeli, bu şirketler kovulmalıdır. Kamu kaynakları üreticilerin korunması için harcanmalıdır.”

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.