SOL Parti Başkanlar Kurulu üyeleri İlknur Başer, İsmail Hakkı Tombul ve MYK üyesi Mehmet Soğancı, cumhurbaşkanlığı adayını belirleme dahil seçim sürecinde grupsal çıkarın ötesinde sorumlu davranma çağrısıyla CHP Genel Merkezi’nde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve parti yöneticileriyle bir araya geldi. SOL Parti yöneticileri, 8 Şubat Çarşamba günü ise HDP heyetiyle görüşecek.

SOL Parti'den seçim sürecinde sorumlu davranma çağrısı: İlk ziyaret Kılıçdaroğlu'na
Fotoğraf: CHP Fotoğraf Servisi

HABER MERKEZİ

SOL Parti, cumhurbaşkanlığı adayını belirleme dahil seçim sürecinde grupsal çıkarın ötesinde sorumlu davranma çağrısında bulunmak için siyasi parti ziyaretlerine başladı.

İlk ziyaret CHP'ye yapıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, SOL Parti yöneticileri ile bir araya geldi.

CHP Genel Merkezi’nde gerçekleşen görüşmeye, SOL Parti Başkanlar Kurulu üyeleri İlknur Başer, İsmail Hakkı Tombul ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Mehmet Soğancı katıldı.

sol-parti-den-cumhurbaskanligi-adayligi-icin-temaslar-ilk-ziyaret-kilicdaroglu-na-1121343-1.

Görüşmede Kılıçdaroğlu'na, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ve CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke eşlik etti.

"KİMSENİN HATA YAPMA LÜKSÜ YOK"

Görüşmede, SOL Parti hem sorumluluk çağrısını yineledi hem de mutabakat metnine ilişkin görüşlerini belirtti.

SOL Parti yöneticileri görüşmede Kılıçdaroğlu’na şunları ifade etti:

“Türkiye kritik bir eşikte, AKP eliyle 20 yıldır faşizan bir rejim inşa edildi, toplum nefes alamaz hale geldi, halk eğitimden sağlığa kamu hizmetlerine ulaşamıyor, işsizlik yoksulluk karabasan gibi çöktü, toplum bu iktidarla yaşamak istemediğini, değişmek istediğini söylüyor. Tüm örgütlü ve örgütsüz yapıların sorumlu davranması gerekiyor, hata yapmaya kimsenin lüksü yoktur. Toplumun taleplerini görmeyen, sola kapalı şekilde işletilecek sürecin başarı şansı yoktur. TEKEL’den Gezi Direnişine kadar kadınların gençlerin 20 yıldır AKP’ye karşı direnen kesimlerin taleplerini görmezden gelen bir yaklaşım başarı getirmez.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ OLMADAN MUTABAKAT OLMAZ"

Millet İttifakı'nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni'ne dair Başkanlar Kurulu üyelerinin Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde öne çıkan başlıklar İstanbul sözleşmesi ve siyasi partiler yasası oldu. Metne ilişkin Tombul ve Başer, ana muhalefet liderine şunları belirtti;

“Metnin temel yaklaşımını onarıcı restorasyon projesi olarak görüyoruz, neoliberal restorasyon ve dış ilişkiler gibi başlıklardaki temel itiraz noktalarımızın yanında özellikle İstanbul Sözleşmesi'nin metinde yer almaması kadınlar için büyük bir sorun ve geri adım, kadınlar isyanda. (Metnin demokratikleşme içerikli olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu’na cevaben) Siyasi partiler ve seçim yasasına dair, 12 Eylül’den kalma düzenlemeye ilişkin herhangi bir değişiklik adımı olmamasının demokratikleşme açısından eksik olduğunun göstergesidir. 12 Eylül’ün getirdiği tüm yasaklar kaldırılmalı, siyasi partilerin propaganda ve örgütlenme çalışması açısından önünün açılması, siyasi parti kapatmalarının önünün kapatılması gerekiyor.”

Kılıçdaroğlu bu eleştirilere yanıt olarak 12 Eylül’e dair tüm kurumların kaldırılacağını, mutabakat metninin uluslararası anlaşmalar konusunda güvence verdiğini belirtti.

HDP'YE DE GİDİLECEK

SOL Parti 8 Şubat Çarşamba günü ise aralarında Eş Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ın da bulunacağı HDP yöneticileriyle bir araya gelecek.