SOL Parti üyeleri, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı protesto etti. Okunan basın açıklamasında, dün açıklanan 28 bin vakayla daha önce söylenen tüm sözlerin ‘Koca’ bir yalan olduğunun ortaya çıktığı ifade edilerek, Sağlık Bakanı istifaya çağırıldı.

SOL Parti’den Fahrettin Koca protestosu: Halka yalan söyledin, istifa et

SOL Parti İstanbul İl Örgütü, pandemi sürecinde izlenen hatalı politikalar nedeniyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı Fatih’te bulunan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde protesto etti.

Fiziksel mesafeye özen gösterilerek yapılan eylemde, topluluk adına açıklamayı SOL Parti İstanbul İl Örgütü Başkanı Leyla Koç Üzüm okudu.

Üzüm tarafından okunan açıklamada, iktidarın salgın konusunda sahte bir başarı söylemi kullandığı ancak salgının hızla can almaya devam ettiği kaydedildi. Açıklamada, “Hastanelerde yataklar, yoğun bakımlar dolmuş durumdadır, vatandaşlar test kuyruğunda çile çekmektedir. Dün açıklanan 28.351 vaka sayısı bir itiraftır! Sağlık Bakanı’nın şimdiye kadar anlattıklarının KOCA bir yalan olduğunun itirafıdır” ifadeleri kullanıldı.

Sağlık Bakanı Koca’yı istifaya çağıran SOL Parti, koronavirüs testlerinin ücretsiz yapılması ve özel hastanelerin derhal kamulaştırılması gerektiğini de vurguladı.

SOL Parti ayrıca, Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmesi çağrısında bulundu.

“Sizden büyük virüs daha doğmadı”, “İstifa sırası sağlık bakanında” ve “Vakalar saklanmaz halka yalan atılmaz” sloganların atıldığı eylemde, SOL Parti İstanbul İl Örgütü tarafından okunan basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

BAŞARI HİKÂYELERİNİZ BATSIN İNSANLAR ÖLÜYOR

Ölümleri Durdurun!

Aralık ayında başlayan ve tüm dünyaya yayılarak pandemi haline gelen Covid 19 hastalığı şu an itibariyle 60 milyondan fazla insana bulaşmış ve 1,5 milyona yakın insanın ölümüne sebebiyet vermiştir. Ve halihazırda hala devam etmektedir. Ülkemizde de ciddi anlamda yayılan bu hastalıkla birlikte zaten var olan yapısal krizler iyice derinleşmiştir. Emekçi halkın hayatının her yönden etkilendiği bu dönemde iktidar salgın konusunda başarı söylemlerini sürdürmeyi devam ettirdi.

İktidarın salgın konusunda bütün sahte “başarı” söylemlerine karşın, hasta sayıları ve ölümler giderek artmakta, toplumu kandırmaya yönelik bir algı yönetimi sürdürülürken salgın can almaya devam etmektedir.

Turkuaz tablo aracılığıyla çizilmeye çalışılan pembe tablo artık bütün inandırıcılığını yitirmiş durumdayken en yetkili ağız Sağlık Bakanı, toplumla ve akılla dalga geçen açıklamalar yapmaya devam etmiştir.

‘Her vaka hasta değildir’ gibi uydurma beyanlarla kafa karışıklığı yaratmaya çalışmış, Dünya Sağlık Örgütü’nden ve tüm dünyadan gerçek hasta sayısı gizlenmesini ‘ulusal çıkarlar halk sağlığının önündedir’ diyerek meşru göstermek istemiş, son olarak matematik problemine dönen, amacının ne olduğu anlaşılamayan bir garip sokağa çıkma saati kısıtlamaları ortaya koyan bu iktidarın hiçbir meşruluğu kalmamıştır!

Yazın başlarında kontrol altına alınmaya başlanır gibi görülen salgın tekrar yükselişe geçmiş durumdadır. Yeni tanı alan hasta sayıları da hayatını kaybeden yurttaşların sayısı da giderek artmaktadır. Hastanelerde yataklar, yoğun bakımlar dolmuş durumdadır, vatandaşlar test kuyruğunda çile çekmektedir.

Dün açıklanan 28.351 vaka sayısı bir itiraftır! Sağlık Bakanının şimdiye kadar anlattıklarının KOCA bir yalan olduğunun itirafıdır. Gerçekleri gizleyerek on binlerce insanın ölmesine neden olduklarının, alınması gereken hiçbir önlemi almayarak yurttaşları salgın karşısında korunmasız bıraktıklarının itirafıdır.

Ülkeyi yönetemediğiniz gibi insan yaşamanı direkt ilgilendiren salgını da yönetemediniz.

Özel hastane patronu bakan salgında halk kırılırken özel hastanelerin salgın fırsatçılığına, paralı test vurgununa göz yummuş, kamu hastanelerinde yataklar dolmuş durumdayken özellerdeki yoğun bakım yataklarının dolu gösterilmesine fahiş fiyatlarla hizmet satın alınmasına kısacası PANDEMİ FIRSATÇILIĞINA yol verilmiştir.

Salgının başından beri halka yalan söyleyerek yeterli ve gerekli önlemleri almayarak neden olunan ölümlerden bu ucube rejimin tüm yöneticileri sorumludur. Ancak başta sağlık bakanı FAHRETTİN KOCA derhal istifa etmelidir.

Yönetemiyorsunuz ölüyoruz!

Sağlıkta başarı hikâyeleri anlatmayı bırakın, ölümleri durdurun!

Hamaset yapmayın, en az iki hafta süresince yurttaşların evlerinde kalabileceği koşulları derhal sağlayın.

Salgınla ilgili sağlık alanında alınması gereken tedbirler nettir;

Salgınla mücadele tedaviyle değil bulaşı durdurmakla başarılabilir.

Derhal emekçileri ve küçük esnafı mağdur etmeyecek önlemleri alarak, başta İstanbul olmak üzere 14 gün tam kapatma yapılmalıdır.

Kaynağı çok açık beş müteahhide verdiğiniz kira bedellerini bir yıl ödemeyeceksiniz

Özel hastaneler hemen, derhal kamulaştırılmalıdır,

Testler ücretsiz yapılmalı,

Maske-dezenfektan gibi temel koruyucu malzemelere ücretsiz ulaşılabilmelidir,

65 yaş üstü tüm vatandaşlarla yine 65 yaşından genç olsa da KOAH, diyabet, hipertansiyon, kanser hastalarına yeterli miktarda zatürre ve grip aşısı tedarik edilerek ücretsiz yapılmalı, kamu sağlık kurumlarında yeterli aşı bulundurulmalıdır,

Sağlık hizmeti bu haliyle devam edemez, acilen kamucu bir sağlık sistemine geçilmeli, sağlıkta özelleştirme durdurulmalı, sağlık emekçilerinin çalışma koşulları iyileştirilmeli, yaşam hakları korunmalı ve Covid-19 meslek hastalığı kabul edilmelidir.”