SOL Parti, Galata Kulesi’nde yaşanan tahribata tepki göstermek amacıyla kule önünde bir araya geldi. SOL Parti’nin açıklamasında suç duyurusunda bulunacakları belirtilerek “Restorasyon adı altında açıkça suç işlenmektedir” denildi.

SOL Parti’den Galata Kulesi tepkisi: Restorasyon değil suç!


Meral Danyıldız

SOL Parti İstanbul İl Örgütü, Galata Kulesi'nde yaşanan tahribata karşı kule önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. SOL Parti, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bünyesine geçirilen, kentin simgelerinden biri olan Galata Kulesi’nde ‘restorasyon’ adı altında başlatılan çalışmaya tepki gösterdi.

'AKP ELİNİ GALATA’DAN ÇEK'

“Yandaşa ihale Galata’ya ihanet” , “AKP elini Galata’dan çek” , “Galata’ya dokunma” sloganlarının atıldığı açıklamada, SOL Parti İstanbul İl Başkanı Leyla Koç şu ifadeleri kullandı: “1500 yıla yaklaşan geçmişiyle, İstanbul’un, hatta tüm dünyanın önemli kültürel ve tarihi yapıları arasında yer alan Galata Kulesi’nde yaşanan restorasyon skandalı kamuoyuna yansımış, görüntülerdeki yıkımlar kamuoyunun tepkisini çekmiştir. 13 Mayıs 2019 tarihinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınarak hukuksuz bir şekilde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen Galata Kulesi’ndeki çalışmalarda, yapının özgün taşıyıcı duvarlarının hilti ile vahşice yıkıldığı görülmektedir.”

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince, korunması gereken taşınmaz kültür varlıklarının yıkılmasının, bozulmasının ve tahrip edilmesinin suç niteliğinde olduğuna dikkat çeken Koç, “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden onaylı restorasyon projesi olmadan, 1’inci grup tescilli yapı Galata Kulesi’nde hilti ile yapılan yıkım işlemleri, IŞİD’in Palmira, Ninova ya da Taliban’ın Bamiyan Buda heykellerine yaptığı barbar saldırıları anımsatmaktadır. İstanbul’un en önemli kültür varlıklarından Galata Kulesi’nde, restorasyon adı altında açıkça suç işlenmektedir. İslamcı-neoliberal politikalar çerçevesinde İstanbul’u yeniden dizayn eden AKP, 18 yıllık iktidarı boyunca tarihsel, kentsel ve doğal dokuyu hiçe sayarak kadim şehri tanınmaz hale getirmiştir” dedi.

sol-parti-den-galata-kulesi-ndeki-restorasyon-tahribatina-karsi-eylem-768354-1.

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

Başta Kanal İstanbul Projesi olmak üzere, Kuzey Ormanları, Validebağ Korusu, Haydarpaşa Garı ve Haliç Tersanesi gibi pek çok değer üzerinde rant projeleri geliştiren AKP’ye karşı, kente, doğaya ve yaşam alanlarına sahip çıkacaklarını aktaran Koç, sözlerini şöyle noktaladı: “SOL Parti olarak, Galata Kulesi’ndeki sürecin yakından takipçisi olacağımızı, 2863 Sayılı Kanun çerçevesinde de yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı buradan ifade ederiz.”

sol-parti-den-galata-kulesi-tepkisi-restorasyon-degil-suc-768355-1.