Gezi Direnişi’ne katılan yurttaşlara ‘sürtük’ diyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında bir suç duyurusu da SOL Parti’den geldi. SOL Parti, “Halka hakaret ve yalan söylemek suçtur” dedi.

SOL Parti’den, Gezi eylemcilerine ‘sürtük’ diyen Erdoğan hakkında suç duyurusu

SOL Parti Genel Merkezi, geçen hafta yaptığı konuşmada Gezi Direnişi’ne katılan yurttaşlara “sürtük” diyerek hakaret eden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Parti, halkı da Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunmaya çağırdı.

SOL Parti’den yapılan açıklamada, “Yalanlarla dolu konuşmasında halka hakaret eden, kin ve düşmanlık suçu işleyen Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Tüm yurttaşlarımızı linkte yer alan dilekçe ile suç duyurusunda bulunmaya çağırıyoruz” denildi.

“Halka hakaret ve yalan söylemek suçtur” ifadeleriyle paylaşılan suç duyurusu metninde, Erdoğan’dan “şüpheli” ifadeleriyle bahsedildi.

Suç duyurusu metninde, “Şüpheli, benim de katılmış olduğum Gezi Parkı eylemlerine katılan milyonlarca insana açıkça “terörist, çürük, sürtük” ifadelerini kullanarak hakaret etmiştir. Bununla birlikte, “terörist, bunlar için ulu mabet yok, bunlardan millette, vatana hayır gelmez” ifadeleri ile açıkça Gezi Parkı eylemlerine katılan milyonlarca insanı hedef haline getirmiştir. Ülkenin Cumhurbaşkanı, beni ve eylemlere katılan milyonlarca insanı, dini ve milli değerleri kullanarak hedef tahtasına koymuştur” denilirken talep kısmında ise şu ifadeler kullanıldı: “Şüphelinin eylemlerine uyan Hakaret (TCK 125), Halkı Kin Ve Düşmanlığa Tahrik (TCK 216) ve diğer kanunlarda belirtilen suçlarından yargılanıp cezalandırılması amacıyla hakkında gerekli soruşturmanın yürütülerek Kamu Davası açılmasını talep ederim.”

SOL Parti’nin, yurttaşların da suç duyurusunda bulunması için hazırladığı metin şöyle:

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

Gönderilmek Üzere

…….. CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNAN

ADI – SOYADI: ………………………………(T.C………………..)

ADRESİ:

ŞÜPHELİ: RECEP TAYYİP ERDOĞAN

ADRES:

SUÇ: TCK Md. 125/1-4 Hakaret, TCK Md. 216, Halkı Kin Ve Düşmanlığa Tahrik,

SUÇ TARİHİ:01.06.2022

AÇIKLAMALAR

OLAYLAR

1-) Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda iktidarda bulunan AKP’nin genel başkanı olan şüpheli Recep Tayyip Erdoğan, 01.06.2022 tarihinde partisinin TBMM grup toplantısında yapmış olduğu konuşma sırasında aşağıdaki ifadeleri kullanmıştır.

Düşünün, Dolmabahçe Bezmialem Valide Sultan Camii'nin içinde bu eşkıyalar, bu teröristler, bira şişeleriyle, bira kutularıyla adeta caminin içini pislemişti. Bunlar böyle, bunlar çürük, bunlar sürtük. Bunlar için ulu mabet nedir, ne değildir, böyle bir şey yok. Kamu binalarının, polis araçlarının, ambulansların, iş yerlerinin, sivil araçların, belediye otobüslerinin, sokakların, parkların, yakılıp, yıkıldığı Gezi Olaylarının arkasında hangi güçlerin olduğunu biz zaten biliyoruz da, tarih de yazacaktır. Bunlardan millete, vatana hayır gelmez.”

Yukarıda anılan, hakaret ve halkı kin ve düşmanlığa sevk niteliği taşıyan ifadeler T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sözlü olarak ifade edildiği gibi Cumhurbaşkanlığı Resmi Sitesinde de aynı şekilde yayınlanmıştır. (Konuşma metninin yer aldığı link: https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/138213/-bolgemiz-uzerinde-yapilan-ve-aleyhimize-sonuclar-doguracak-her-hesabi-bozduk-?s=09 )

Şüpheli Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP iktidarında başbakanlık yaptığı 31.05.2013 tarihinde, Taksim Gezi Park’ında bulunan ağaçlar kesilerek park yok edilmeye çalışılmıştır. Bunun üzerine Türkiye’de yaşayan milyonlarca insan Gezi Park’ında bulunan ağaçların kesilmesini engellemek amacıyla yasal, demokratik haklarını kullanarak parkın yok edilmesine karşı adeta siper olmuştur. Kolluk kuvvetlerinin, insanların canına kastedecek nitelikteki saldırısı sonrası, milyonlarca insan bu duruma tepki göstermiş ve Gezi Park’ı direnişi olarak tarihe geçecek bir demokrasi, özgürlük talepli protestolar Türkiye’nin her yerine yayılmıştır. Cumhurbaşkanı’nın ifadelerinde yer alan, camide bira içtiler, camiye pislettiler iddiaları ise, söz konusu caminin müezzini tarafından yalanlandığı gibi bu iddiaları ispatlayacak tek bir delil ortaya çıkmamıştır.

2-) Şüpheli, benim de katılmış olduğum Gezi Parkı eylemlerine katılan milyonlarca insana açıkça “terörist, çürük, sürtük”ifadelerini kullanarak hakaret etmiştir. Bununla birlikte, “terörist, bunlar için ulu mabet yok, bunlardan millette, vatana hayır gelmez” ifadeleri ile açıkça Gezi Parkı eylemlerine katılan milyonlarca insanı hedef haline getirmiştir. Ülkenin Cumhurbaşkanı, beni ve eylemlere katılan milyonlarca insanı, dini ve milli değerleri kullanarak hedef tahtasına koymuştur.

3-) Şüpheli Recep Tayyip Erdoğan benim ve benim gibi milyonlarca vatandaşımızın katıldığı Gezi Parkı eylemlerine katılanlara “çürük, sürtük, terörist ve eşkıya diyerek” açıkça ve kasıtlı olarak hakaret etmiştir. Şüpheli bu ifadelerini televizyon kanallarında, canlı yayın sırasında yaptığı gibi, şüphelinin bu konuşması T.C. Cumhurbaşkanlığı Resmi Web Sitesinde yayınlanmış ve halen daha site içeriğinde bulunmaktadır. Bu sebeplerle şüphelinin bu fiili, TCK 125/1 Hakaret Suçunu ve bu suçun aleni bir ortamda işlenmesinden dolayı da TCK 125/4 alenen hakaret suçunu oluşturmaktadır.

4-) Yine şüpheli Recep Tayyip Erdoğan bana ve milyonlarca vatandaşa sürtük, terörist, çürük ve eşkıya diyerek bulunduğu konum sıfatıyla beni hedef haline getirmiş, halkın bir kesimini bu eylemlere katılan vatandaşlara karşı tahrik ve nefret unsuru oluşturan sözlerle hedef göstermiş ve benim gibi vatandaşları, söylediği ağza alınmayacak sözlerle aşağılamıştır. Bundan dolayı da TCK m. 216 “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama” suçunu işlemiştir. Ve bu suçu da basın yayın organlarının canlı yayını sırasında işlediği için verilecek ceza oranı arttırılmalıdır.

HUKUKİ NEDENLER: TCK 125, 216. maddeleri ve ilgili mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER: T.C. Cumhurbaşkanlığı resmi web sitesi https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/138213/-bolgemiz-uzerinde-yapilan-ve-aleyhimize-sonuclar-doguracak-her-hesabi-bozduk-?s=09 linkte verilen konuşma metni ve soruşturma aşamasında tespit edilecek diğer deliller.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıkladığımız ve Cumhuriyet savcılığınca re’sen araştırılacak sebeplerle, şüphelinin eylemlerine uyan Hakaret (TCK 125), Halkı Kin Ve Düşmanlığa Tahrik (TCK 216) ve diğer kanunlarda belirtilen suçlarından yargılanıp cezalandırılması amacıyla hakkında gerekli soruşturmanın yürütülerek Kamu Davası açılmasını talep ederim.

TARİH:

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNAN:

AD-SOYAD:

İMZA: