SOL Parti, patlak veren ilaç krizine ilişkin yaptığı açıklamada, "Halkın sağlık hakkını daraltan, ilaca erişimini zorlaştıran ve cepten harcamayı artıran düzenlemelerden bir an önce vazgeçin" dedi.

SOL Parti'den 'ilaç krizi' açıklaması: Halkın sağlık hakkını daraltan düzenlemelerden vazgeçin!

İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru geçtiğimiz şubat ayında 4,57 TL’de sabitlendi; ancak aradan geçen 8 ayda euro/TL 11 TL’ye ulaştı. Böylece ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru ile gerçek kur arasındaki fark iki katından fazla arttı.

SOL Parti bir açıklama yaparak ilaca erişimi zorlaştıran düzenlemelerden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.

"İlaç krizi kapıda! Halkı Ölüme Sürükleyenleri Gönderelim!" başlıklı açıklamada, "Ekonomi tıkırında(!) Erdoğan konuştukça döviz yükseliyor, döviz yükseldikçe başta kanser ve kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor. İlaca erişimde ve tedavilerde sorunlar yaşanıyor!"denildi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "İlaç fiyatlarının belirlenmesinde güncellenmeyen döviz kuru ve döviz kurundaki artışlar nedeniyle ilaç fiyatları artmakta ve özellikle ithal ilaçlardan başta kanser ve kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunmamaktadır. İlaca erişimin kısıtlı olması beraberinde ciddi etik ve tıbbi sorunları da getirmektedir. Bu durum hastaların tedavisinin aksamasına neden olduğu gibi ilaçların karaborsa da çok pahalıya satılmasına da yol açmaktadır."

"Ülkemizde ilacın yüzde 50‘den fazlası ithal ilaçlardan oluşuyor. Yani Euro kurundaki her artış ilaç fiyatlarını doğrudan etkilemektedir" denilen açıklamda, "Döviz kuru artışının devam etmesi durumda eczacılar hastalara daha çok ‘Bu ilaç piyasada/eczanemizde yok’ demeye başlayacaktır. Şimdiden ilaca erişimde ve tedavilerde sorunlar yaşanmaktadır​" ifadeleri kullanıldı.

İLACA ERİŞİM ZORLAŞIYOR, CEPTEN HARCAMALAR ARTIYOR

Açıklama, şöyle devam etti: "Bazı ilaçların ödeme koşulları ağırlaştırılırken bazı ilaçlarda hiçbir bilimsel açıklama yapılmadan ödeme kapsamı dışında bırakılıyor. Vatandaşımız yıllardır kullandığı bu ilaçları cebinden para ödeyerek almak zorunda kalıyor. Ekonomist olan AKP Genel Başkanının Merkez Bankasına müdahalesiyle fırlayan döviz kurları her şeyde milli-yerli olduğunu söyleyen, ancak ülkedeki kamu ilaç fabrikalarını kendi dönemlerinde kapatan tek adam rejimi 'ilaç yok', 'borçlarımızı ödeyemiyoruz' diyerek dış güçleri suçlu ilan ederek kendini temize çekmeye çalışacak. Suçu başkalarına atarak, tedavi bekleyen halkın hayatını riske atamazsınız! Krizi çözemezsiniz!"

İlaç krizi derinleşmeden sorunun derhal çözülmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "Kaynaklar halka aktarılmalıdır. Pandemi sürecinde ve aşılamada yürütülen piyasacı, yanlış yönetim, halk üzerinde güvensizlik yaratan açıklamalarla sağlık sistemini felce uğrattınız, sağlık emekçilerini yordunuz, tükettiniz. Artık yeter!" denildi.

Açıklama, şu ifadelerle sonlandırıldı: "Halkın sağlık hakkını daraltan, ilaca erişimini zorlaştıran ve cepten harcamayı artıran düzenlemelerden bir an önce vazgeçin! Bu ülkenin ve halkın sağlığı için bir an önce saray rejiminden kurtulma zamanı. Halkın yaşamı için, sağlığı acilen kamulaştıracak eşit, parasız, ulaşılabilir politikaları uygulayacak SOL’da buluşalım"