SOL Parti İstanbul İl Örgütü, BirGün’ün ortaya çıkardığı tarikatta çocuk istismarı skandalını protesto etti. “Tarikat iktidarını gönderelim” diyen SOL Partililer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Aile ve Sosyal Hizmetler İstanbul İl Müdürlüğü önünde çocuk ayakkabısı bıraktı.

SOL Parti’den istismar skandalına protesto: Bakanlığın önüne çocuk ayakkabıları bıraktılar
Fotoğraf: BirGün

Asena TUNCA

SOL Parti İstanbul İl Örgütü, BirGün’ün ortaya çıkardığı İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında ‘evlendirilip’ istismara maruz bırakılması skandalını Aile ve Sosyal Hizmetler İstanbul İl Müdürlüğü önünde protesto etti. “Çocuklarımız için ayağa kalkalım, laik bir ülke kurma yolunda birleşelim” ve “Tarikat iktidarını gönderelim” yazılı pankart taşıyan SOL Partililer “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Cemaat, tarikat kapatılsın”, “Cemaat, tarikat düzenine son”, “Timur Soykan yalnız değildir” sloganları attı.

Fotoğraf: BirGünFotoğraf: BirGün

“Tarikat iktidarını gönderelim”, “Laiklik yoksa karanlık var”, “Tarikat düzenini yıkalım” yazan dövizler taşıyan SOL Partilerin protestosu yoldan geçen bir yurttaş tarafından kışkırtılmak istendi. SOL Partililerin engel olmasıyla provokasyon önlendi.

Açıklamadan önce söz alan SOL Parti İstanbul İl Başkanı Deniz Demirdöğen şöyle konuştu: “6 yaşında bir kız çocuğuna gelinlik giydiren, onu yıllarca istismar eden tarikat, cemaat karanlığıyla bir kez daha sarsıldık. Bu ne ilk ne münferit. Öfkeliyiz. Tüm kamu kaynaklarını cemaatlere ve tarikatlara aktaran iktidara karşı öfkeliyiz. Bu öfkemizle bu iktidarı göndereceğiz.”

SESSİZLİKLERİ SUÇ ORTAKLIKLARINDAN

İktidar ve yandaşlarının sessizliğine değinen Demirdöğen, “Sessizlikleri suç ortaklıklarından. Bu iktidar bu suçun suç ortağıdır. Onların bakanlıkları yaptıkları açıklamada bunu gösterdi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocuk istismarının son derece insani olduğunu açıkladı. Sizin insanlığınız batsın. Kararlıyız. Bu düzene son vereceğiz. Tüm tarikatları kapatarak kamulaştıracağız. Toplumun bütün vicdanlı onurlu insanlarına sesleniyorum. Ayağa kalkalım” dedi.

Fotoğraf: BirGünFotoğraf: BirGün

FAİL TARİKAT DÜZENİNİ AKLAYANLARDIR

Demirdöğen’in sözlerinin ardından SOL Partili İrem Yıldırım basın açıklamasını okudu.

“6 yaşındaki çocuklara gelinlik giydiren, yaşamını umutlarını çalan memleketi örümcek ağı gibi kuşatan tarikat düzenine meydan okuyoruz” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Yoksul halk çocuklarını karanlığa boğan Karaman’da, Aladağ’da, Kulp’ta, Taşkent’te, Hiranur Vakfı’nda ve memleketin her yerinde çocukların yaşamlarını ellerinden alan tarikat düzenine meydan okuyoruz. Saltanatınıza meydan okuyoruz. İstismarın faili yine aynı. Fail memleketin her yerinde halka ait olanı halkın elinden alıp tarikatlara peşkeş çekenler ve ‘bir kereden bir şey olmaz’ diyenlerdir. Fail çocukların yaşamlarını karartan, ‘çocuğun rızasıdır’ diyerek kol kanat gerenler, mecliste kahkahalar eşliğinde oy verenlerdir. Fail Enes Karaların hayatını karanlığa gericiliğe tarikatlara teslim edenlerdir. Fail tarikat düzenini yıllardır münferit diyerek aklayanlardır.”

Fotoğraf: BirGünFotoğraf: BirGün

KARANLIK MÜNFERİT DEĞİL

Hiranur Vakfı’nda yaşanan skandalın münferit olmadığına dikkat çekilen açıklamada, “6 yaşında bir çocuğa göz diken bu karanlık odaklara, onların eteğinde iktidar olanlara, onlara destek olanlara, zulüm karşısında susanlara lanet olsun. BirGün gazetesinin ortaya çıkardığı bu karanlık münferit değildir. Memleketin her yerini örümcek ağı gibi kuşatan bir karanlık yarattılar. Halka ait olan ne varsa tarikatlara tarikat peşkeş çektiler. Okulları tarikatlarla kuşattılar. Nişanlanan, evlenen çocukların okulla ilişiği kesilir diyerek çocuk evliliklerini yasallaştırdılar. 6 yaşında çocuklara gelinlik giydiren karanlık o gelinlikleri hafızlık, 4-6 yaş okul öncesi eğitimiyle yüz binlerce çocuğa giydirmeye devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, çocukların yoksulluktan tarikatlara muhtaç bırakıldığı kaydedilerek şöyle denildi: “Yüz binlerce kız çocuğu artık okullarda değil. Bu çocuklar nerede? Çocukların yoksulluklarından çaresizliklerinden mecbur bırakıldıkları tarikatlarda neler yaşatılıyor? Cumhuriyetin verici birikimlerini ve laikliği tasfiye ederek bu tarikat düzenini kurdular. Eğitim başta olmak üzere toplumsal hayatın her alanını tarikatlara cemaatlere teslim ettiler. Emekçilerin alın terini çalarak zenginliklerine zenginlik katan, çocukların ve gençlerin yaşamlarını ellerinden alan bu tarikat düzeninin bertaraf edilmesi laiklik mücadelesinden geçiyor. Laiklik kavgası memleket kavgasıdır.”

Fotoğraf: BirGünFotoğraf: BirGün

FAİLİN MEŞHUR OLDUĞUNU İLAN EDİYORUZ

“Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün önünde olmamız failin meçhul düğünden değil failin meşhur olduğunun ilanı içindir” denilen açıklamada “Halkın inancını sömürerek bu saltanatın bekası için çırpınıyorlar. 20 yılın her gününde eşitlik, özgürlük, laiklik mücadelesinden bir an olsun vazgeçmedik. Bu tarikat düzenini kuranları da 3-5 oy için, milletvekili koltukları için laiklik demekten imtina edenleri de tarih yazacak. Suça ortak olmayan, mücadele edenleri de tarih yazacak. AKP ile büyümüş bu din bezirganlarını ve onların iktidarını artık gönderme zamanı. Tüm aydınlık, demokrat, vicdanlı yurttaşlarımızı çocuklarımız geleceğimiz için ayağa kalkmaya laikliğin ülkesini birlikte kurmaya çağırıyoruz. Timur Soykan’ı hedef alıyorlar. BirGün gazetesi ve Timur Soykan yalnız değildir. Laikliğin ülkesini kurma mücadelesinden asla vazgeçmeyenler susturulmak istenen milyonlarız. Susmuyoruz susmayacağız. Büyük suçun failleri tutuklanmalı ve 6 yaşında bir çocuğun yıllarını çalan, yaşamını karartan kamudaki tüm suç ortakları yargılanmalıdır. Adalet memleketimize ancak ve ancak biz mücadele edersek gelecek” denildi.

SOL Partililer, yanlarında getirdikleri çocuk ayakkabılarını Bakanlığa bağlı Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü kapısına bıraktı.

Fotoğraf: BirGünFotoğraf: BirGün