SOL Parti İzmir İl Örgütü tarafından düzenlenen “Türkiye’yi yeniden kurma yolunda çıkış yolları olasılıklar, sorumluluklar” başlıklı forumda konuşan BirGün yazarı Güven Gürkan Öztan, laikliğin önemli bir mücadele hattı olduğunu belirtti. SOL Parti PM Üyesi Bülent Forta ise insanların bir arayış içinde olduğunu dile getirdi. Yaklaşan seçimleri değerlendiren Forta, “Türkiye’de bu seçim normal bir seçim olmayacak. AKP iktidarı olağanüstü adımlar atacak. Bu adımlara karşı barikat kurmak çok önemli olacak” dedi.

SOL Parti’den İzmir’de forum: Normal bir seçim olmayacak

BirGün EGE

SOL Parti İzmir İl Örgütü “Türkiye’yi yeniden kurma yolunda çıkış yolları olasılıklar, sorumluluklar” başlığıyla forum düzenledi.

Konak’ta bulunan Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleşen foruma SOL Parti PM Üyesi Bülent Forta ve BirGün yazarı, akademisyen Güven Gürkan Öztan konuşmacı olarak katıldı.

Forumda konuşan Güven Gürkan Öztan, “Türkiye’nin sosyalistlerinin siyaseti kavradığı yer büyük ölçüde siyasetsizleştirme ve yurttaşı birer seçmene indirgemeye karşı alternatif örgütlemek. Muhalefet cephesinden söylenen tek şey güçlendirilmiş parlamenter sistem. Bu rejim bir siyasal İslamcı niteliği çok belirgin olan dolayısıyla laikliğin kırıntılarını bile ortadan kaldırmaya odaklanmış. Laiklik çok önemli bir mücadele hattı olarak önümüzde duruyor” dedi.

Öztan, şunları dile getirdi: “Tarikatlar ve cemaatler Anayasal olan bazı kamusal haklarımızı devir aldı. Eğitim, sağlık ve yurttaş olarak sahip olduğumuz haklar tarikatlara teslim edildi. Kamunun gerçekleştirmesi gereken faaliyetler taşeron usulü tarikat ve cemaatlere devir ediliyor ve özellikle yoksul halk çocukları onların istismarına açık hale getiriliyor. Kamu kurumları bu tarikatlar ve cemaatlere paylaştırılmış durumda. Laiklik savunusunun 1990’ların iklimindeki gibi kendini burjuva olarak gören kesimin hayat tarzı mücadelesi değil. Laiklik bugünün Türkiye’sinde yoksul halk çocuklarının, gençlerin, işçilerin hayatta kalma ve gelecek mücadelesi. Nasıl bir laiklik istediğimizi Türkiye’de sosyalistler dışında güçlü bir şekilde söyleyen yok.”

“İNSANLAR DERİN BİR ARAYIŞ İÇİNDE”

Bülent Forta ise “Türkiye’de referandum niteliğinde olacak bir seçime yaklaşıyoruz. Başlangıçta liberallerle ittifak yapılan bir dönem yaşadık. Arada bir çözüm süreci daha sonrada AKP-MHP ittifakıyla bu zamana geldik. Siyasal İslamcı rejime son verebilmeye belki ilk defa bu kadar yakınız. Türkiye uluslararası ilişkiler açısından hiç bu kadar yalpalayan bir dönem yaşamamıştı. Söyledikleri bütün politikaların tersini yapıyorlar. Dış politika bütünüyle iflas etmiş durumda. Ayrıca Türkiye tarihinde gördüğü en büyük ekonomik krizle karşı karşıya ve geniş halk kesimleri her geçen gün daha da yoksullaşıyor. İnsanlar derin bir arayış içerisindeler. Siyasetin toplumsallaşmasının önüne geçildi. Siyaset sadece elit kesimlere indirgenildi” diye konuştu.

Forta, şunları söyledi:

“AKP-MHP gidecek yerine Altılı Masa gelirse ne olacak diye konuşuldu. Hayatın kendisi bunu yalanladı. İstanbul ve Ankara seçimlerinde geniş bir siyaset yelpazesi AKP’nin adayının kaybetmesi için çaba gösterdi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alınacak tutum oldukça önemli. Bize dayatılan bir aday olmadığı sürece objektif olarak geniş muhalefet yelpazesinin parçasıyız. Mevcut iktidara son verme görevini nasıl yapacağımız önemli. Bütün muhalefet cephesi, muhalefeti kendi tarzıyla yapıyor. Sosyalistlere düşen emek düşmanı olduğu, laikliği yıktığı ve özelleştirmeci olduğu çerçevede bir muhalefet yapmak durumundayız. Türkiye’de bu seçim normal bir seçim olmayacak. AKP iktidarı olağanüstü adımlar atacak. Bu adımlara karşı barikat kurmak çok önemli olacak.”