SOL Parti, Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy’ünde jeotermal faaliyetine karşı direnişi sürdüren yurttaşlara destek ziyaretinde bulundu. SOL Parti'den açıklamada, köylülere ve ziyarete gelenlere baskının devam ettiği belirtilerek, Mezeköylülerin direnişine destek olmaya devam edileceği vurgulandı.

SOL Parti’den jeotermale karşı direnen Mezeköylülere destek ziyareti

BİRGÜN EGE

Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy’de Efendi Jeotermal adlı şirketin sondaj çalışmasına karşı direniş sürüyor. Köyde Köşk Kaymakamlığı’nın 23 Ağustos-29 Ağustos arasında köye giriş-çıkışları yasağının son bulmasının ardından SOL Parti’nin Sol Kent ve Ekoloji Meclisi, köye giderek yurttaşlara destek ziyaretinde bulundu. Ziyarette, SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer de yer aldı.

MEZEKÖY’Ü MEZE YAPTIRMAYACAĞIZ

Meclis tarafından yapılan açıklamada, “Halen köylüler ve ziyarete gelenler kolluk kuvvetlerince gözetim altında, baskı devam etmektedir. Darp edilen yaralı aileleri ziyaretimiz süresince de sürekli olarak sivil kolluk güçleri tarafından takip edilerek köylülerin de gözaltı tehditleriyle sindiremeyen çalışıldıklarını öğrendik. Bu uygulamalara rağmen köylüler topraklarını savunmakta kararlı olduklarını, hukuki olarak yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını belirttiler. Köylülerin bu haklı mücadelesini sahipleniyoruz ve köylülerle dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Mezeköy'ü Efendi Şirket'e meze yaptırmayacağız” denildi.

NE OLMUŞTU?

Nisan ayında Resmi Gazete’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan karara göre; Aydın’ın Köşk ilçesinin Mezeköy ve Uzundere köylerinde acele kamulaştırma yapıldı. Karar sonrası Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama isimli şirket, jeotermal kaynak arama sondajı çalışması için harekete geçti. Bölgede yaşayan yurttaşlar karara tepki göstererek ağustos ayının başında direnişe geçti. Yurttaşlar, bölgenin tarım arazisi ve yaşam alanları olduğunu belirterek duruma tepki gösterdi. Bölge halkının direnişine desteğin büyümesi sonrası Mezeköy’de jandarma 23 Ağustos’ta köylülere müdahale etti, gözaltına aldı. Yaşanan olayın ardından Köşk Kaymakamlığı, 23 Ağustos-29 Ağustos arasında köye giriş-çıkışları yasakladı.