SOL Parti İzmir İl Örgütü, Karşıyaka Belediyesi’ne ait Kordelion tarafından ‘Kuş cenneti’ olarak bilinen Gediz Deltası’nda jeotermal kaynak arama sondaj çalışma başlatılmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “İzmir’e, doğaya ve insanlığa karşı suç işliyorsunuz. Biz sessiz kalarak bu suça ortak olmayacağız” denildi.

SOL Parti’den JES projesine tepki: İzmir’e karşı suç işliyorsunuz

BİRGÜN EGE

Karşıyaka Belediyesi’ne ait Kordelion şirketi tarafından 'Kuş cenneti’ olarak bilinen Gediz Deltası’nda doğal sit alanı içerisinde yer alan bölgede jeotermal kaynak arama için çalışma başlatılmasına tepkiler sürüyor. SOL Parti İzmir İl Örgütü de projeye tepki göstermek için Karşıya İZBAN önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan SOL Parti İzmir İl Başkanı avukat Semih Taşcan, projenin bölgeye büyük zarar vereceğini belirterek, “Hazırlanan rapora göre, başta Mavişehir bölgesindeki konutlarda ısınma amaçlı kullanılmak üzere jeotermal kuyuları açılması planlanıyor. Birinci derece sit alanı olan ve uluslararası Ramsar sözleşmesi kapsamında korunması gereken alanlara yapılacak olan bu proje, 2 milyon yılda oluşmuş doğal alanı ve 298 kuş türünün yaşadığı İzmir Kuş Cennetini tehdit ediyor. Ege Bölgesi’nin pek çok yerinde yapılan jeotermal çalışmalarının sebep olduğu ekolojik yıkımı, tarıma, insan ve hayvan sağlığına verdiği büyük zararı gördük ve görmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

sol-parti-den-jes-projesine-tepki-izmir-e-karsi-suc-isliyorsunuz-852851-1.

Kuyu sondajlarına başlandığında insan sağlığının doğrudan etkileneceğini dile getiren Taşcan, “Bu projede de karbonmonoksit ve hidrojen sülfür gibi gazların açığa çıkacağı, bu gazların hoş olmayan kokusu, göz ve solunum yolları tahrişine sebep olması dolayısıyla insan sağlığı üzerinde doğacak etkileri Kordelion AŞ için düzenlenen raporda yer almıştır. Bugüne kadar yapılan jeotermal projelerinde olduğu gibi bu kuyular açılıp faaliyete geçtiğinde su buharıyla birlikte zararlı gazlar da havaya salınarak sera gazı oluşumunu artıracak, ortaya çıkan koku insan ve hayvan yaşamını kötü etkileyecek, havaya salınan gazlar asit yağmuru olarak üzerimize yağacaktır” şeklinde konuştu.

İZMİR’DE DOĞA KATLİAMINA DUR DİYECEK MİSİNİZ?

Son olarak Taşcan, şunları dile getirdi:

“Bu sonuçları bildiğiniz halde rant için bu projeyi yapıyorsanız İzmir’e, doğaya ve insanlığa karşı suç işliyorsunuz. Biz sessiz kalarak bu suça ortak olmayacağız. Seçimlerden önce 'sadece bize oy verenlerin değil, flamingoların da toprağın da denizin de belediye başkanı olacağım' diyen Tunç Soyer‘e şimdi sormak istiyoruz; İzmir’de doğa katliamına dur diyecek misiniz? Anayasa’nın 56. Maddesine göre, ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir.’ Bu proje yetkililerin anayasal görevlerini yerine getirmediği hatta kötüye kullandığını göstermektedir. SOL Parti olarak bizim görevimiz ekolojik yıkımın engellenmesi ve sağlıklı bir yaşam için mücadele etmek, çocuklarımıza sağlıklı ve onurlu bir yaşam bırakmaktır. Sürecin takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz ve bir kez daha uyarıyoruz; yanlıştan dönün, İzmir’e geri dönülemez zararlar verecek bu jeotermal projelerinden vazgeçin.”

sol-parti-den-jes-projesine-tepki-izmir-e-karsi-suc-isliyorsunuz-852852-1.