SOL Parti üyeleri, zeytinciliğin merkezlerinden biri olan Balıkesir Burhaniye’de, zeytinlik alanlarla madencilik faaliyetinin yürütülmesinin önünü açan yönetmelik değişikliğine karşı eylem yaptı.

SOL Parti'den kömür için zeytinlikleri talan eden iktidara karşı mücadele çağrısı

HABER MERKEZİ

Zeytinlik alanlarla madencilik faaliyetinin yürütülmesinin önünü açan yönetmelik değişikliğine tepkiler sürüyor. SOL Parti üyeleri, zeytinciliğin merkezlerinden biri olan Balıkesir Burhaniye’de eylem yaptı. Yönetmelik değişikliğine karşı dava açacaklarını belirten SOL Partililer, mücadele çağrısı yaptı.

Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan basın açıklamasını Necdet Küçükçetin, “Zeytinliklerde madencilik faaliyeti yürütülmesine ilişkin bu yönetmelik derhal yürürlükten kaldırılmalıdır” dedi.

Tek adam rejiminin doğayı katletme projelerinin sürdüğüne dikkat çeken Küçükçetin, “Zeytinlik alanlarının yağmalanmasının önünü açacak bu adım enerji krizinin önünü almak için yapılması gereken kamulaştırmanın gerçekleştirilmemesinin sonucudur. Enerjide kamucu bir strateji benimsenemediğinden, kömüre ve fosile dayalı büyüme stratejine devam kararı alınmıştır. İklim Şurası’nda da fosil yakıtlara dayalı kararlar, tarımsal alanlarda yaşanacak büyük tahribatın habercisi olmuştur. Bu nedenle de zeytinlik alanların korunması, Türkiye’nin fosil yakıta dayalı enerji stratejisinden vazgeçişle yakından ilgilidir” dedi.

KAMU DEĞİL, ŞİRKET YARARI

“Bu iktidar tüm kavramların içini boşalttı. Kamu yararı bu iktidar için şirket yararı anlamına gelmektedir” Küçükçetin şu ifadeleri kullandı:

“Zeytinlikleri yok edecek maden işletmelerinde kamu yararının kırıntısı dahi yoktur. Aksine, ekosistemde büyük tahribatlara sebep olup havamızı, suyumuzu, gıdamızı zehirleyen; geleceğimizi tehdit eden faaliyetlere izin verilmesi kamu yararı ilkesinin rafa kaldırılması anlamına gelmektedir. Şirketlerden başka kimseye faydası olmayacak böylesi kararların, zeytinle geçimini sağlayanlar yok sayılarak alınacağı ve kırdan geçinenlerin yaşamları üzerindeki tasarruf hakkını gasp etmeye yarayacağı açıktır. Zeytinliklerin, tarım alanlarının talanına ve işlev dışı kullanımına izin veren, verimli toprakları maden, enerji ve turizm yatırımlarına açan her türlü yönetmelik iptal edilmelidir. Tarım arazilerine planlanan maden, enerji, turizm gibi amaç dışı kullanıma yönelik her türlü yatırım derhal sonlandırılmalıdır. Zeytinliklerimizi, doğayı, yaşamı korumanın tek yolu doğa-yaşam katili bu iktidarı birleşik mücadelemizle alaşağı etmekten geçiyor.”