Kılıçdaroğlu’nun gündeme taşıdığı, Erdoğan’ın ise Anayasa tartışmasına çevirdiği ‘türban teklifi’ tartışması hakkında konuşan SOL Parti Başkanlar Kurulu üyesi Önder İşleyen, “Bu hamle CHP’nin Cumhuriyet’e ilişkin yeni bir harakirisinden başka bir şey değildir” dedi. İşleyen, “Ülkenin ilerici, devrimci birikimlerini dışlayarak, sınırsız bir sağcılık yarışı ile Erdoğan’ın yeniden iktidarının taşlarını döşemek dışında bir şey yapamazsanız” vurgusu yaptı.

SOL Parti’den ‘türban teklifi’ gündemine: Sağcılık yarışıyla sadece Erdoğan’ın yeniden iktidarının taşları döşenir
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklaması ile ülkenin gündemine açılan ‘türban telifi’ başlığı, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugünkü teklifiyle boyut atlayarak bir anayasa tartışmasına evrildi. Halk, sermaye lehine bile isteye yaratılan mevcut ekonomik krizin etkileriyle mücadele etmeye çalışırken açılan bu yeni başlığa, uzun zamandır AKP iktidarına karşı mücadelenin temel taşlarından birini laiklik olarak belirleyen soldan tepki var.

Kılıçdaroğlu’nun paylaştığı video ile gündeme getirdiği tartışma hakkında dün yaptığı “AKP kopyası muhalefet gerici rejimle mücadele edemez” başlıklı açıklama ile tavrını belirleyen SOL Parti’nin Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, meselenin geldiği son aşamayı değerlendirdi.

“CHP, TASFİYEYE KARŞI DURAMADI”

AKP’nin yirmi yıldır laiklik başta gelmek üzere Cumhuriyet’in ilerici birikimlerini adım adım tasfiye ettiğini vurgulayan İşleyen, “CHP tüm bu dönem boyunca milliyetçilikten liberalizme uzanan savrulmalar içinde, bu tasfiyeye karşı duramadı” dedi.

Türkiye’nin bugünkü siyasal atmosferinin darbeler ve baskılarla solun, devrimcilerin tasfiye edilmesiyle oluşturulduğuna dikkat çeken İşleyen, “Sağcılık Cumhuriyet’in bir harakirisi olarak bilinçli biçimde güçlendirildi” ifadelerini kullandı.

“CUMHURİYET’İN HARAKİRİSİ”

“CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘başörtüsü’ hamlesi de CHP’nin Cumhuriyet’e ilişkin yeni bir harakirisinden başka bir şey değildir” diyen İşleyen, “Sağcılık yarışı ile kazanacağını zannetmek, tükenmiş ve geride kalmaya mahkum sağın taklidini yaparak oy kazanacağını ummak büyük bir yanılgıdır. Tıpkı daha önce Ekmeleddin’le yapıldığı gibi…” diye konuştu.

CHP’nin hamlesinin ‘yeni anayasa’ önerisi ile AKP’ye büyük bir manevra alanı kazandırdığını da vurgulayan İşleyen, şöyle devam etti:

“Toplumun işsizlik ve yoksulluk kıskacında boğulduğu, hayat pahalılığın emekçileri nefessiz bıraktığı bir anda siyasetin din ve kimlikler eksenine sürüklemenin akıl alır hiçbir yanı yok. Ülkenin ilerici, devrimci birikimlerini dışlayarak, sınırsız bir sağcılık yarışı ile Erdoğan’ın yeniden iktidarının taşlarını döşemek dışında bir şey yapamazsanız.”

“ÜLKEYİ SAĞCILIK YARIŞINA TESLİM ETMEYECEĞİZ”

İşleyen, ülkeyi bir tür sağcılık yarışına dönüşen bu duruma teslim etmeyeceklerini de vurgulayarak, “Bugün muhafazakâr baskı altında ezilen kadınlar başta gelmek üzere tüm ezilenlerin ve emekçilerin çıkarı, laikliği ve özgürlüğü kazanmayı ön plana alan bir siyasetle AKP’yi yenilgiye uğratmaktır” dedi.