SOL Parti, idam edilişlerinin üzerinden 48 yıl geçen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı mezarı başında andı

SOL Parti'den Üç Fidan için mezar başında anma

Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın 6 Mayıs 1972 idam edilerek katledilişlerinin üzerinden 48 yıl geçti.

SOL Parti, idam edilişlerinin 48. yılında Üç Fidan'ı mezarı başında andı.

uc-fidan-mezari-basinda-anildi-727648-1.

ÜÇ FİDAN NASIL İDAM EDİLDİ?

1970 yılında Deniz Gezmiş, Sinan Cemgil ve Hüseyin İnan ile birlikte Ankara'da Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nu (THKO) kurdu.

Ocak 1971'de THKO adına Ankara'da bir banka soygunu gerçekleştirildi. Bunun ardından halihazırda hakkında yakalanma kararı olan Gezmiş ve Yusuf Aslan "vur emri" ile aranmaya başlandı ve ödül konuldu.

Gezmiş ve Aslan, 12 Mart 1971'deki muhtıradan 4 gün sonra Sivas'ın Germerek ilçesinde yakalanırken, bundan bir hafta sonra da İnan Kayseri'de yakalandı.

Gezmiş, Aslan ve İnan; Ankara 1 No.lu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi tarafından yargılandı.

Yapılan yargılama sonucunda, eski haliyle Türkiye Cumhuriyeti "teşkilatı esasiye kanunun tamamını veya bir kısmını" ortadan kaldırma suçuna idam cezası öngören Türk Ceza Kanunu'nun 146'ncı maddesi uyarınca suçlu bulundular ve idam cezasına çarptırıldılar.

Daha sonra idam kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından da onaylandı.

Dönemin sağcı milletvekillerinden Mustafa Kubilay İmer, oturumda yaptığı konuşmada, "Bu üç komünist soysuzun idamları hakkındaki karara gelinceye kadar, daha önce çıkan ve sayısı hayli kabarık idam infazlarına ses çıkarmayan CHP ve onun genel başkanı, kamuoyu tarafından çok iyi bilenen sebeplerden adeta af havarisi kesilmiştir" dedi.

TBMM'de "3-3" bağırışları arasında Gezmiş, Aslan ve İnan'ın idamına onay verildi.

O dönem 25 yaşında olan Gezmiş ve Aslan ile 23 yaşındaki İnan, 6 Mayıs 1972 tarihinde sabaha karşı idam edildi.

uc-fidan-mezari-basinda-anildi-727646-1.

VERDİKLERİ ONURLU BİR MÜCADELEYDİ

İlk defa bu sene salgın nedeniyle mezarlık anması yapamayacaklarını söyleyen Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş, Üç Fidan’ın mücadelesinin kitlelere yayıldığının altını çizdi. Sıkıyönetimin hâkim olduğu günlerde mezarları çok az kişiyle ziyaret edebildiklerini aktaran Gezmiş, BirGün'e yaptığı açıklamada, “Şimdi onları seven herkes mezarlıkları dolduruyor. Denizleri şimdi taraflı tarafsız herkes takdir ediyor. Ne söyledilerse doğru çıktı’’ dedi.

Öfkelerinin hiçbir zaman bitmeyeceğini söyleyen Gezmiş, şöyle konuştu: “O kuşağı kurşunlayarak, idam ederek, hapislerde çürüterek yani bir şekilde yok ederek Türkiye’ye kötülük ettiler. O günleri unutmamız mümkün değil. Verdikleri onurlu bir mücadeleydi. 68 Kuşağı’nın 52 yıldan bu yana anılmaya devam edilmesi, muhakkak haklı olduklarını gösteriyor.’’

uc-fidan-mezari-basinda-anildi-727647-1.