SOL Parti Denizli:  Kadına şiddet pandemidir


BİRGÜN EGE

SOL Parti Denizli il örgütü, 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele ve dayanışma günü kapsamında yazılı açıklama yaptı. Açıklamada ‘ kadına şiddet pandemidir ‘denildi. Sol Parti Denizli pandemi döneminde kadına yönelik şiddetin de arttığını belirtti.

SOL Parti açıklamasında, “Kadınlar, pandemi sürecinde daha çok şiddete maruz kalıyor, kadına yönelik psikolojik, cinsel ve fiziksel şiddet her geçen gün daha da atıyor. Her gün ülkenin dört bir yanından onlarca şiddet haberi geliyor. 1 Nisan - 30 Eylül tarihleri arasında en az 140 kadın erkekler tarafından katledildi” ifadelerine yer verildi.

KADINLAR YOKSULLAŞTI

Pandemi döneminde işten çıkarılmaların ve işsizliğin arttığını vurgulayan Sol Parti Denizli açıklamasında, emekçileri olumsuz etkileyen salgının, kadınları daha da olumsuz etkilediği dile getirildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Türkiye’de Covid-19 öncesinde ekonomik kriz döneminde artan kadın işsizliği ve istihdam kaybı Covid-19 salgını ile daha da vahim bir hal aldı. Kadınlar işgücü piyasasında ilk gözden çıkarılan oldu ve kadın istihdamı daha hızlı daraldı. Kadınlar bu süreçte, asıl iş yüklerine ek olarak okul çağındaki çocuklarının online dersleri, ev işleri, yemek yapmak varsa hasta ve yaşlı bakımıyla da ilgilenmek zorunda kaldılar. Pandemi koşulları bu eşitsizliği daha da görünür kılmış oldu. Bu eşitsizliği tersine çevirecek bir örgütlenmenin ve onu yaratabilecek bir dayanışmanın ihtiyacını bugün her geçen günden daha çok hissettiriyor.

Her gün binlerce kadın; babası, abisi, kardeşi, erkek arkadaşı tarafından şiddete uğrayıp, öldürülüyor. Bugün de ‘İstanbul sözleşmesini ve 6284'ü uygulamayanlar kadınların hayatını çalanlardır’ diyoruz. İstanbul Sözleşmesi başta yaşam hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlükleri koruyan bir yasadır. İstanbul sözleşmesi yaşatır!”