SOL Parti, Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depreme ilişkin yaptığı açıklamada, depreme karşı önlem almak adı altında çıkarılan kentsel dönüşüm yasalarıyla ‘deprem rantı’ yaratanların bu ölümlerden sorumlu olduğu ifade edildi

SOL Parti: Depremde ölüm kader değildir

24 Ocak’ta Elazığ Sivrice’de gerçekleşen ve 22 kişinin hayatını kaybettiği depremle ilgili Sol Parti’den açıklama geldi. “Depremde ölüm kader değildir!” denilen açıklamada, hayatını kaybeden yurttaşların ailelerine başsağlığı dilenirken enkaz altında kalanlara ise bir an önce ulaşılması ve can kaybının artmaması temenni edildi.

Açıklamada, “Bilim insanlarının yaklaşan deprem konusunda yaptığı uyarıları dikkate almayanlar, bugün ekran karşısına geçip ‘Her şeyi devletten beklemek doğru olmaz, vatandaşlarımız tedbir almalı’ diyebilme tutarsızlığını göstermektedir. Peki bu devlet yıllardır emekçilerden aldığı deprem vergisini ne yapmıştır? İktidarın sorumluluğu ‘algı yönetimi’ için uğraşmak değil; evi ocağı yıkılmış, enkaz altında kalmış insanlarımızın hayati ihtiyaçlarına yanıt vermektir” ifadeleri yer aldı.

“Yapı stokunun iyileştirilmesi, mühendislik hizmeti almadan inşa edilen binaların, aktif fay üzerine inşa edilen kırsaldaki yapıların yenilenmesi; acil durum eylem planlarının oluşturulması ve bu konuda yasal düzenlemelerin yapılması kanunun görevidir” denilen açıklamada, bilimin uyarılarını dikkate almayıp depremi kader olarak gören anlayışın, depreme karşı önlem almak adı altında çıkarılan kentsel dönüşüm yasalarıyla ‘deprem rantı’ yaratanların bu ölümlerden sorumlu olduğunun altı çizildi.

SOL Parti son olarak, “Halkın üzerine yıkılan enkazı birlikte kaldırmak üzere” bir dayanışma seferberliği çağrısında bulundu.