Sol Parti Didim Kadın Koordinasyonu, İktidarın İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırılma girişimleri ve 6284 sayılı yasanın uygulanmamasına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirtdi. Açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırmak cinayete ortak olmaktır” denildi.

SOL Parti Didim Kadın Koordinasyonu: İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırmak cinayete ortak olmaktır

ERDEM ÖZDEN / DİDİM

Sol Parti Didim Kadın Koordinasyonu, İstanbul Sözleşmesinin kaldırılma girişimleri ve 6284 sayılı yasanın uygulanmamasından dolayı kadın cinayetlerinin arttığını belirterek basın açıklaması yaptı.

Sol Parti Didim İlçe Başkanı Gülçin Akın tarafından yapılan açıklamada, "Ayşe Paşalı, Münevver Karabulut, Özgecan Aslan, Şule Çet, Emine Bulut ve daha nice katledilen kadınların arasına bir kadın arkadaşımızın adı daha eklendi; Pınar Gültekin” dedi.

Kadınların dünyayı değiştirmeye geldiğini belirten Akın, “2020 yılının Haziran ayında 27 Kadın erkek şiddeti sonucu öldürüldü, 23 Kadının ise ölümü şüpheli ölüm diye kayıtlara geçti. İktidarın alışkanlık haline getirdiği temel durum; kazanılmış bir hakka dönük saldırıdır. İstanbul sözleşmesi de bunlardan biridir. Dünyada kadına yönelik şiddetten ceza almış tek bir ülke var o da Türkiye. Kadına yönelik şiddet bir aile içi şiddet değil toplumsal bir sorun olduğu için ceza almıştır ülkemiz. 2011 yılının mayıs ayında İstanbul'da imzalanan bu sözleşme: kadına değil tüm şiddete uğrayanlara yönelik kapsayıcı ve bütüncül kanunlarla, tek tek ne yapılması gerekliliğinin temel taşları döşenmiş bir uluslararası sözleşmedir” diye konuştu.

6284 SAYILI KANUN HİÇBİR ZAMAN DÜZGÜN UYGULANMADI

Yaşam hakkımızı savunuyoruz diyen Akın, “Bu sözleşmeden süzülüp anayasamıza uyarlanmış 6284 sayılı kanun ise hiçbir zaman düzgün uygulanmamış, iktidarın kadına yönelik şiddetini meşrulaştıran cümleler ve tavırları ile erkek adaleti kadına taraf olmuştur. Devletin temsilcileri, ‘Kadın erkek eşit olabilir mi? Anne olmayan kadın yarımdır!’ şeklinde sözleri ve tutumları erkeklerin cezai indirimlerini sağlamıştır. Böyle bir sözleşmeye ihtiyaç duyulması dahi utanç kaynağıyken cinayetlerin ve ev içi şiddetin her geçen gün arttığı bir ortamda bu Sözleşmeyi kaldırmaya çalışmak şiddete ve cinayete ortak olmaktır. Biz SOL Partili kadınlar olarak bu erkek adalet politikalarının yanında yer almanızı, şiddet ve cinayete ortak olduğunuzu görüyoruz ve bu kavgaya davettir. Bu kavgaya icabet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

sol-parti-didim-kadin-koordinasyonu-istanbul-sozlesmesi-ni-kaldirmak-cinayete-ortak-olmaktir-761771-1.