SOL Parti Doğu Karadeniz Bölge Örgütleri, açıklanan yaş çay fiyatına tepki göstererek, "Yaşanan yüksek enflasyona bağlı pahalılıktan artan girdi maliyetlerini karşılayacak bir ücret ve üreticinin korunduğu yaş çay alım uygulamaları ile ilgili talepleri yok sayıldı” açıklamasını yaptı.

SOL Parti Doğu Karadeniz Bölge Örgütleri'nden açıklanan yaş çay fiyatına tepki

Dilan ŞAHİNBAŞ

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize-Artvin Havalimanı açılışında yaş çay fiyatını 6 lira 70 kuruş açıklamasa çay üreticileri tepki gösterdi.

Yaklaşan çay sezonu ile birlikte gerçekleştirilen eylemlerle taleplerini sürekli dile getiren çay üreticisi yaş çay alım ücretini 10 TL beklerken Erdoğan bu ücreti 6 lira 70 Kuruş olarak açıkladı. SOL Parti Doğu Karadeniz Bölge Örgütleri açıklanan yaş çay alım ücretine tepki göstererek, “İki yüz binden fazla çay üreticisinin ümitle beklediği 2020 yılı yaş çay taban fiyatı beklenenlerden ve ekonomik yaşamın gerçeklerinden uzak bir rakam” dedi.

Yaş çay alım ücretinin 6.70 artı 0.30 destekleme ile 7 TL olarak açıklandığı belirtilen açıklamada, “Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyonla yaşadığımız ekonomik kriz AKP’nin kötü yönetiminin bir sonucudur. Her sorunu çözmede bir bildikleri var gibi, her yeni söylemlerle ekonomik sorunları giderecekleri yerde, Rize deyişiyle sorunları gittikçe ‘hohol yumak’ haline getirdiler” denildi.

“Her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni yaş çay hasat döneminde üretici çok da büyük olmayan fakat, yaşanan yüksek enflasyona bağlı pahalılıktan artan girdi maliyetlerini karşılayacak bir ücret ve üreticinin korunduğu yaş çay alım uygulamaları ile ilgili talepleri yok sayıldı” ifadeleri kullanılan açıklamada talepler yinelendi:

1. "Yaş çay kota ve kontenjan kaldırılması,

2. Planlanan çay kota ve kontenjanın (İkizdere ve Çamlıhemşin) ile yeni fabrikaların yapılıp kısa zamanda üretime sokulması,

3. Yaş çay ürün fiyatının, önceki yılın fiyatları dikkate alınarak 1 ton yaş çay ile 1.5 ton gübre hesabı üzerinden 10 TL olmasını, açıklanan 7 TL’nin bir kararname ile 10 TL’ye çıkarılması,

4. Ürün desteğinin artırılması,

5. Özel sektörün, açıklanan yaş çay fiyatının altında ürün almasının engellenmesi, yasaklanması,

6. Özel sektörün çay parası ödemeleri de ÇAYKUR’un ödeme takvimine denk gelecek şekilde olması/yapılması,

7. ÇAYKUR’un Varlık Fonu’ndan çıkarılması,

8. Çay ithalatına izin verilmemesi, yurda kaçak çay girişinin mutlaka önlenmesi."