SOL Parti: Ekmek, un, şeker yok, yoksulluk ve açlık var

HABER MERKEZİ

AKP iktidarının yarattığı ekonomik kriz nedeniyle un, ekmek ve yağ fiyatlarına gelen fahiş zamlar, gıda krizini de tetikledi.

SOL Parti, gıda kriziyle ilgili yayımladığı açıklamada, “Ülkemiz ekonomik kriz nedeniyle un, ekmek ve yağ fiyatlarının önüne geçilemez artışıyla doruk noktasına ulaşan eşi benzeri görülmemiş bir gıda krizinin içerisinde. Endüstriyel şirket tarımına dayalı gıda sistemine içkin sorunlar, beraberinde halkın ekmek, yağ ve şeker gibi temel enerji kaynağı olan gıdalara erişimine yansıyan kısıtlamaları getirerek derin bir sefalete ve açlığa kapı araladı. Piyasa mekanizmasına bağımlı gıda sistemi, stoklama, fiyat spekülasyonları, ithalat ve ihracat süreçlerindeki belirsizliklerle birleşerek toplumun yoksul kesimlerine karın tokluğunu arattıracak seviyeye ulaştı” denildi.


Açıklamada tarım ve gıda politikalarının iflas ettiği belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı: “AKP iktidarının şeker fabrikalarının özelleştirilmesine, buğdayın tüccarın elinde serbest piyasaya endekslenmesine, ithalata dayalı hammadde ve girdi tedariğine dayanan tarım ve gıda politikalarının iflas ettiğini apaçık şekilde bir kez daha göstermektedir.”

ACİL ADIM ATILSIN

“Buğday ülkesine ekmeği lüks kılan gıda sistemine son verilmeli” çağrısını yapan SOL Parti, çiftçiyi üretemez, halkı gıdadan mahrum bırakan koşulların kaldırılması için şu maddelerin hayata geçirilmesini vurguladı:

• Un, şeker gibi temel gıda ürünlerinin üretim ve tüketimine yansıyan vergiler sıfırlanmalı.

• Temel gıda maddelerinin fiyatları sabitlenmeli.

• Geçimlik tarım yapanların tüm elektrik, su ve Ziraat Bankası borçları silinmeli.

• İthalatçı şirketlerden başka kimseye faydası olmayan gümrük vergisi indirimlerine son verilmeli.

• Üreticilere verilen teşvik primi sertifikalı tohum dayatmasından kurtarılmalı ve üretimi sürdürmeye yetecek seviyelere çekilmeli.

• Gıda krizinin aşılması için tarım desteklenmeli ve yaygınlaştırılmalı.