TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına ilişkin yazılı bir açıklama yapan SOL Parti, "Ekonomik buhran yurttaşın yıkımı oldu" dedi. AKP döneminde yaşanan yıkımın getirdiği son duruma dikkat çekilen açıklamada, "Bunun karşısında işçilerin, köylülerin, gençlerin, emekçilerin hakları için örgütlenerek mücadele etmesinden başka bir çare yok" denildi.

SOL Parti: "Ekonomik buhran yurttaşın yıkımı oldu"

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayına ilişkin enflasyon açıklamalarına ilişkin yazılı bir açıklama yapan SOL Parti, TÜİK’in 'sahte' rakamlarında bile görülen enflasyon oranında artışın emekçi halk için hayatın her geçen gün ne kadar zorlaştığının bir göstergesi olduğuna dikkat çekti.

Söz konusu oranlar baz alınarak yapılan zamların anlamlı olmadığı kaydedilen açıklamada, "Hayat pahalığı gıdaya erişimde büyük sorunlar yaratıyor. Artık gerçek anlamda tencereler kaynamıyor, faturalar ödenemiyor büyük bir toplumsal bunalım yaşanıyor" denildi.

Gelinen noktanın AKP'nin yanlış politikalarından çok tercihlerinin sonucu olduğu ifade edilen açıklamada, "Bunun karşısında işçilerin, köylülerin, gençlerin, emekçilerin hakları için örgütlenerek mücadele etmesinden başka bir çare yok" ifadelerine yer verildi.

SOL Parti tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"TÜİK’in sahte rakamlarında bile enflasyon oranında artış, emekçi halk için hayatın her geçen gün ne kadar zorlaştığının bir göstergesi. Bu enflasyon oranları asgari ücretli, emekli ve kamu çalışanları ücretlerine yönelik zammın anlamlı olmadığını da; henüz mürekkebi kuramadan değersizleştiğini de gösteriyor.

'EĞİTİM VE SAĞLIĞA ERİŞİM DE HER GEÇEN GÜN ZORLAŞIYOR'

Hayat pahalığı gıdaya erişimde büyük sorunlar yaratıyor. Artık gerçek anlamda tencereler kaynamıyor, faturalar ödenemiyor büyük bir toplumsal bunalım yaşanıyor. İnsanlar bu pahalılık altında yorgun düşmüş, çaresiz kalmış durumda. Öte yandan da eğitim ve sağlığa erişim de her geçen gün zorlaşıyor. Bu da yıkımın bir başka yönü.

Bu AKP’nin yanlış politikalarının sonucu olmaktan çok, tercihlerinin bir sonucu. AKP iktidarı bu kriz döneminde de sermayenin ihtiyaçlarını ön plana alan bir politika izleyip, emekçi halka sabır telkin ediyor. Parası olanlar paradan para kazanmaya; mega şirketler karlarını arttırmaya devam ediyor.

'ÖRGÜTLENEREK MÜCADELE ETMEKTEN BAŞKA ÇARE YOK'

Bunun karşısında işçilerin, köylülerin, gençlerin, emekçilerin hakları için örgütlenerek mücadele etmesinden başka bir çare yok. SOL Parti, bu büyük bunalım karşısında emekçi halkın taleplerini yükseltecek bir mücadele sürecini adım adım örgütlerken, toplumsal dayanışma ağlarını da hep birlikte inşa etmek üzere seferber olacak."

TÜİK'E GÖRE YILLIK ENFLASYON YÜZDE 78,62

Türkiye İstatistik Kurumu Haziran 2022'ye ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre Haziran’da enflasyon bir önceki aya göre (aylık enflasyon) yüzde 4,95 arttı. Bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık enflasyon) yüzde 78,62’e yükseldi. Aralık ayına göre de yüzde 42,35 olarak ölçüldü.