SOL Parti heyeti, 6.4 büyüklüğündeki depremin meydana geldiği Hatay'da kriz masası kuran TKP, TİP, HDP ve Halkevleri'nin de aralığında bulunduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin dayanışma noktalarını ziyaret etti. Partinin Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer, deprem bölgesinde yaptığı açıklamada, yurttaşların yalnız bırakıldığını belirterek, "Halk, hasar tespitlerinin bilimsel normlara göre yapılmadığından şikayetçi. Bu konuda kamuoyunun ve halkın canıyla oynamayın" ifadelerini kullandı.

SOL Parti: Halkın canıyla oynamayın
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

SOL Parti heyeti, dün akşam Hatay'da gerçekleşen 6.4 büyüklüğündeki depremin ardından bölgedeki dayanışma noktalarını ziyaret etti. Bölgede kriz masası kuran TKP, TİP, HDP ve Halkevleri'nin de aralığında bulunduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri ile görüşen heyet daha sonra açıklamalarda bulundu.

Partinin Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer, deprem bölgesinde halkın bir kez daha psikolojik travma yaşadığını vurguladı. 15'inci gün olmasına rağmen çadırsızlıktan evine giren insanların yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Başer, "Çadırsız kalan insanlar uyumak için ve kalan eşyasını almak için evine giren yurttaşlarımızın bazıları hayatını kaybetti. Burada ne koordinasyon ne deprem yönetimi var" dedi.

"Dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet bahçeli ve Süleyman Soylu geldi. Ancak deprem olur olmaz ortadan yok oldular" diyen Başer, "Bu halkı yine yalnız bıraktılar. Ama devrimciler olarak burada olmaya halkla dayanışmaya devam edeceğiz. Burada yaralar çok derin acılar çok büyük. Bu kentin yeniden inşasında demokratik kitle örgütleri ile beraber çalışılması lazım. Halkı yalnızlaştıran ve hala emekçilere bir maaşınız bağışlayın diyerek çözüm yolu ürettiğini zanneden valilere de sesleniyoruz. Siz sarayın uçaklarını, kamunun kaynaklarını halka harcayın. Siz lüksünüzden vazgeçin. İnsanca yaşam koşullarından uzak bu ortamı düzeltin" ifadelerini kullandı.

Antep ve Maraş ziyaretlerini de hatırlatan Başer, "Halk, hasar tespitlerinin bilimsel normlara göre yapılmadığından şikayetçi. Ağır ve orta hasarlı evlere hafif hasarlı raporu veriliyor. Bu konuda kamuoyunun ve halkın canıyla oynamayın" dedi.

"HATAY HER ŞEYE YENİDEN BAŞLAMAK ZORUNDA"

Başkanlar Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Tombul, Hatay'ın her şeye yeniden başlamak zorunda olduğunu söyledi.

Antakya'nın tarihi dokusunun da yok olduğunu söyleyen Tombul, "Dün akşamki depremle birlikte ilk sarsıntıda hasar alan binalar yıkıldı ve kent kurmaya çalıştığı düzeni yeniden kurmak zorunda kaldığını hissediyor. Antakya'da sadece yurttaşın yaşamını yitirmesi değil kentin tarihi dokusu, belleği yok oldu. Yeniden inşa etmek sadece binaların yapımı değildir. Yeniden inşa etmek ancak tarihsel dokusu ve birikimiyle yeniden inşa edilmedir. Bunlara dikkat edilmeden yapılan inşaatlar Antakya'yı yeniden mağdur edecektir" ifadelerini kullandı.

Talepler karşılanana kadar halkın yanında olmaya devam edeceklerini söyleyen Tombul, "Burada iş yerleri de yok oldu. Tüm yıkılan iş yerlerine kamunun desteği ile halkın burada yaşamını kurmasına olanak sağlayacak desteğin sağlanması gerekiyor" şeklinde konuştu.