SOL Parti Hopa ve Kemalpaşa İlçe Örgütleri, çay üreticilerinin sorunlarını dile getirerek çözüm için talepleri sıraladı. Açıklamada halka 1 Mayıs İşçi Bayramı'na katılım çağrısı yapıldı.

SOL Parti Hopa ve Kemalpaşa İlçe Örgütleri'nden 1 Mayıs çağrısı

Dilan ŞAHİNBAŞ

SOL Parti Hopa ve Kemalpaşa İlçe Örgütleri, 1 Mayıs İşçi Bayramı'na katılım çağrısında bulundu.

SOL Parti Hopa ve Kemalpaşa İlçe Örgütleri yaklaşan 1 Mayıs İçi Bayramı öncesi çay üreticilerinin sorunlarını dile getiren ve çözüm taleplerini sunan bir basın bildirisi yayımlayarak halka 1 Mayıs’a katılım çağrısında bulundu.

Ortak çağrıda “Emeğimizi, geleceğimizi, çayımızı, ÇAYUKUR’umuzu gelir almak için 1 Mayıs’ta Hopa Meydanı’nda buluşalım. Emeğin, özgürlüğün ülkesini hep birlikte kurmak için Hayde 1 Mayıs’a” denildi.

Bildiride şu ifadeler yer aldı: “Çay üreticileri olarak 2022 hasat sezonuna geçen yıla göre 4 kat zamlanan gübre fiyatları, artan hasat maliyetleri, yakıt fiyatları nedeniyle ciddi bir ekonomik bunalım içerisinde giriyoruz. Birçok üretici gübre alamadı. Bir kısım üretici ise çözümü gübre kullanımını azaltmakta buldu. Gübre kullanamayan veya gübre kullanımını azaltmak zorunda kalan üreticiler rekoltede düşüş olması kaygısıyla hasadı bekliyor. Yine biriken ve giderek ağırlaşan sorunlarla yüz yüzeyiz.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN TALEPLER

Bildiride sorunların çözümü için şu talepler sıralandı:

>> "Yıllardır belimizi büken kota, kontenjan uygulamasına son verilmeli, ÇAYKUR’un çay işleme kapasitesi arttırılmalıdır.

>> Özel sektörün belirlenen çay fiyatının altında çay almasının önüne geçilmelidir.

>> ÇAYKUR, Varlık Fonu’ndan çıkarılmalıdır. ÇAYKUR’un yapısı üreticilerin ve çalışanların yönetim ve denetimine dayalı olarak demokratikleştirilmelidir.

>> Çay ithalatı yasaklanmalıdır.

>> Yaş çay alım fiyatı, üretim maliyetlerindeki artış, kontrolsüzce artan enflasyon gön önünde bulundurularak insanca yaşamaya yeter bir ücret olarak belirlenmelidir.

>> Üreticilere gübre desteği sağlanmalıdır.

>> Uzun yıllardır 0.13tl/kg olan tarımsal destek artırılmalıdır.

>> ÇAYKUR bünyesindeki geçici işçiler kadroya alınmalıdır.

>> Sendikal örgütlenmenin üzerindeki baskı ve engellemeler kaldırılmalıdır.

>> İşçilerin artan enflasyon karşısında esilmesinin önüne geçilmeli, toplu iş sözleşmesi işçi lehine yeniden düzenlenmelidir.

>> Bugünün ihtiyacını karşılamaktan son derece uzak olan Çay Kanunu, üreticilerin işçilerin katılımıyla onların talepleri doğrultusunda yeniden hazırlanmalıdır."

1 MAYIS ÇAĞRISI

Açıklamada, "Emeğimizi, geleceğimizi, çayımızı, ÇAYUKUR’umuzu geir almak için 1 Mayıs’ta Hopa Meydanı’nda buluşalım. Emeğin, özgürlüğün ülkesini hep birlikte kurmak için Hayde 1 Mayıs’a!" çağrısı yapıldı.