SOL Parti, Cumartesi Anneleri’nin davasına destek için gittikleri Çağlayan Adliyesi önünde polisin sert müdahalesiyle 14 kişinin gözaltına alınmasına dair suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusunun ardından yapılan açıklamada baskılara rağmen demokrasi mücadelesine devam edileceği vurgulandı.

SOL Parti İstanbul'dan polis müdahalesine suç duyurusu: Demokrasi mücadelemiz sürecek

HABER MERKEZİ

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eyleminde polis müdahalesi sonucu gözaltına alınan 46 kişinin davasına destek vermek amacıyla 21 Eylül günü gittikleri Çağlayan Adliyesi önünde, aralarında SOL Parti PM üyesi Alper Taş, SOL Parti İstanbul İl yöneticileri Sercan Sinecan ve Yalçın Köse’nin de bulunduğu 14 kişinin darbedilerek gözaltına alınmasına dair İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

SOL Parti İstanbul İl Örgütü tarafından, sözlü ve fiziksel şiddet uygulayan polisler hakkında yapılan suç duyurusunun ardından gerçekleştirilen basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“27 senedir her Cumartesi günü Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemleri düzenleyerek gözaltında kaybolan yakınlarını ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arayan Cumartesi Anneleri'nin 700’üncü hafta eylemine polis müdahalesi olmuş, neticede 46 kişi hakkında dava açılmıştır. Davanın İstanbul 27. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek 21 Eylül 2022 tarihli 5. duruşmasının öncesinde İstanbul Adalet Sarayı C Blok kapısı önünde Çağlayan Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına katılan partimizin, Parti Meclisi üyesi Alper Taş, İstanbul İl Yöneticileri Sercan Sinecan ve Yalçın Köse, polis memurları tarafından darp edilmiş, ters kelepçelenerek 11 kişi ile birlikte işkence ve kötü muameleyle gözaltına alınmıştır.

AKP İktidarı boyunca ifade ve gösteri hakkı baskılanmaya çalışmış, kolluk ile her türlü demokratik protesto kriminalize edilmeye çalışılmıştır. 21 Eylül günü de dava öncesi, tamamen barışçıl olan basın açıklaması henüz başlamadan, toplanma sürecinde bazı memurlar ve amirler tarafından toplanan kalabalığa karşı, görev ve sorumlulukların aşılması suretiyle, sözlü ve fiziki şiddette bulunulmuştur.

Polis ve kolluk ortamı gererek, duruşmaya girmek isteyen vatandaşlara, STK ve parti yöneticilerine karşı şiddet içeren bir tavır ile hareket etmiştir. Tüm demokratik haklara karşı yapılan bu saldırı ne ilk ne de sondur. 20 yıllık iktidarı boyunca en ufak demokratik hareketi dahi bastırmaya çalışan AKP, bu konuda da başarılı olamamıştır. Tüm baskılara rağmen demokrasi mücadelesi bastırılamayacak ve partimiz de bu mücadelenin her zaman olduğu gibi en ön saflarında yer almaya devam edecektir.

21 Eylül 2022 günü partimizin, Parti Meclisi üyesi Alper Taş, İstanbul İl Yöneticileri Sercan Sinecan ve Yalçın Köse’nin polis memurları tarafından darp edilmesi, ters kelepçelenerek 11 kişi ile birlikte işkence ve kötü muameleyle gözaltına alınmaları sebebiyle sorumlu polis memurları ve amirleri hakkında hazırladığımız suç duyurusu dilekçemizi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduğumuzu ve tüm faillerin cezalandırılana kadar sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna açıkça beyan ederiz.”