SOL Parti İstanbul Ekoloji ve Kent Meclisi: Aydos’taki talanı durdurun

HABER MERKEZİ

SOL Parti İstanbul Ekoloji ve Kent Meclisi, Aydos Ormanı’nda yapılan ağaç katliamı hakkında açıklama yaptı. Açıklamada birinci derece sit alanı olan ormanın muhafaza ormanı ilan edilmesi gerektiği bildirildi.

Açıklamada “İstanbul’un akciğerleri” olarak nitelendirilen ve yüzyıllar boyunca özenle korunan ormanların AKP iktidarı döneminde mega projelerle, taş ocaklarıyla, inşaatlarla ve endüstriyel orman kesimleriyle sermayeye kaynak akarım aracına dönüştüğü belirtildi. Açıklamada “Son yıllarda sayıları artan Millet Bahçeleri de bu talana eklenmiştir. AKP’nin beton sevdasının bir ürünü olan Millet Bahçeleri, şehri ağaçlandırmak, yerleşim yerlerine doğayı getirmek yerine, doğal ormanları yıkıma uğratmakta, yandaşlarına rant kapısı açmak uğruna ormanları ticari işletmeye çevirmektedir. Bunun son örneğini Sancaktepe Belediyesi’nin yönetiminde, TOKİ tarafından ihalesi yapılan Aydos’taki Millet Bahçesi projesinde görüyoruz. Üstelik orman talanının Ormancılık Haftası boyunca yapılması da ironiktir” ifadelerine yer verildi.

BAKANLIK TALANDA ISRARCI

sol-parti-istanbul-ekoloji-ve-kent-meclisi-aydos-taki-talani-durdurun-996280-1.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Aydos Kalesi’nin çevresini yapılaşmaya açan imar planlarının, açılan dava sonucu iptal edildiği belirtilen hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İptalin gerekçesi, bölgenin birinci derece doğal sit alanı olması ve bölgedeki yapılaşmanın orman bütünlüğüne zarar vereceği gerçeğidir. Bakanlık ve Sultanbeyli Belediye Başkanlığı’nın istinaf başvurusu üzerine, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4.İdare Dava Dairesi tarafından yapılan itirazlar reddedilmiş ve önceki mahkeme kararı onanmıştır. Talan projesinde kararlı olan Bakanlık, bunun üzerine Danıştay’a başvurmuştur ve 2019’dan beri Danıştay 6.Daire kararı beklenmektedir. Aydos’un, endemik bitki türleri barındıran bir sit alanı olduğu ve yapılaşmaya açılmasının hukuka aykırı olduğunun altı çizilen açıklamada “Bu talan derhal durdurulmalı. AKP iktidarı suç işlemektedir ve yaptığı hukuksuzlukların hesabını vermelidir. Ağaç kesimi derhal durdurulmalı ve Aydos Muhafaza ormanı ilan edilmelidir.”