SOL Parti İstanbul Kent ve Ekoloji Meclisi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 28 kentte toplam 472 kamu arazisinin açık arttırmayla satışa çıkarılmasına karşı eylem yaptı. Yapılan açıklamada, "Halktan çalınan, özelleştirilen, sermayeye peşkeş çekilen kamusal ve doğal varlıkların tümünü geri alacağız!" denildi.

SOL Parti İstanbul Kent ve Ekoloji Meclisi: Kamu arazileri halkındır, AKP halkın varlıklarından elini çek!

SOL Parti İstanbul Kent ve Ekoloji Meclisi, bugün Ataşehir'deki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 28 kentte toplam 472 kamu arazisinin açık artırmayla satışa çıkarılmasına karşı eylem yaptı.

Türkiye’de 1980'li yıllarda başlayan özelleştirme sürecinde 2021’e kadar toplam 70 milyar dolarlık kamu varlığının satıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2002 yılına kadar geçen 16 yılda toplam 8 milyar dolarlık özelleştirme işlemi tamamlanırken, 2022 yılına kadarki 19 yıllık AKP iktidarında özelleştirme rakamı 62,3 milyar dolara ulaştı” denildi.

Yapılan açıklamada: "AKP iktidarı, halka ait varlıkları elden çıkarmanın ve yandaş sermayeye aktardığı kaynakların hesabını verecektir. Halktan çalınan, özelleştirilen, sermayeye peşkeş çekilen kamusal ve doğal varlıkların tümünü geri alacağız" ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

'AKP DÖNEMİNDE 62,3 MİLYAR DOLAR KAMU VARLIĞI ÖZELLEŞTİRİLDİ'

"Türkiye’de 1980'li yıllarda başlayan özelleştirme sürecinde 2021’e kadar toplam 70 milyar dolarlık kamu varlığı satıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2002 yılına kadar geçen 16 yılda toplam 8 milyar dolarlık özelleştirme işlemi tamamlanırken, 2022 yılına kadarki 19 yıllık AKP iktidarında özelleştirme rakamı 62,3 milyar dolara ulaştı.

İktidara geldiğinden beri halka ait olan kamusal varlıkları, fabrikaları, enerji üretim ve dağıtım tesislerini, limanlarını satarak 62 milyar dolarlık özelleştirme yapan ve buradan gelen kaynakları betona ve ranta yatırarak yandaş sermayeyi büyüten AKP iktidarının ihaleyle sattığı hazine arazileri 2021 yılında 300 milyon metrekareyi aşmış durumdadır. AKP şimdi de son kalan kamu arazilerini elden çıkarma telaşesine girmiştir. Son olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 28 kentte toplam 472 kamu arazisi bugün, 5 Nisan'dan itibaren açık arttırmayla satışa çıkarılmaktadır.

Antalya, Muğla, İzmir, Aydın, Konya ve Ankara gibi illerde birçok arazinin satıldığı ihaledeki arazilerin 169’u İstanbul’da bulunmaktadır. Bunların 98’inin AKP’nin bir türlü vazgeçemediği rant projesi Kanal İstanbul güzergahında yer alması dikkat çekicidir. Görünen o ki AKP iktidarı her zamanki gibi kamu arazilerinin imar planlarını değiştirerek, piyasa değerleri yaratmayı ve imar rantı oluşturmayı hedeflemektedir. Nitekim Kanal İstanbul açıklandıktan sonra çok sayıda arsanın el değiştirdiği ve bu bölgenin tam bir rant alanına dönüştüğü de herkesçe bilinen bir gerçektir.

Yolsuzluklara bulaşan ve yandaş sermayeyi kayırmak dışında bir önceliği olmayan AKP’nin hazine arazilerini parsel parsel satmasına, halktan çalmasına seyirci kalmayacağız. AKP iktidarı, halka ait varlıkları elden çıkarmanın ve yandaş sermayeye aktardığı kaynakların hesabını verecektir. Halktan çalınan, özelleştirilen, sermayeye peşkeş çekilen kamusal ve doğal varlıkların tümünü geri alacağız!"