HES, madenler, elektrik iletim hatları gibi projelerle ormanları talan edilen Şavşat’ta ayrıca aşırı kesim yaşanıyor. Şavşat halkı kesimleri protesto etmek için Şavşat Orman İşletmesi önünde bir araya geldi. SOL Parti Şavşat İlçe Başkanı Şahin, "Yaşam alanlarında yaşayan köylülerin söz ve karar sahibi olduğu bir yönetim tarzını talep ediyoruz" dedi.

SOL Parti Şavşat: Ormanlarımız bir avuç sermayeye peşkeş çekiliyor

Şavşat halkı, SOL Parti Artvin Şavşat İlçe Örgütü öncülüğünde, bölgedeki aşırı kesimlere dikkat çekmek için Şavşat Orman İşletmesi önünde açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan SOL Parti Şavşat İlçe Başkanı Metin Şahin, “Bizler bilimsel yol ve yöntemlerle yapılacak ormancılık çalışmalarının gereğini ve önemini çok iyi biliyoruz. Karşı çıktığımız rant odaklı halkın ve tüm yaşam alanlarının bir avuç sermayeye ve işbirlikçilerine peşkeş çekilmesidir” dedi.

HES, madenler, elektrik iletim hatları gibi projelerle ormanları talan edilen Şavşat’ta ayrıca aşırı kesim yaşanıyor. Yaşam alanları her geçen gün daralan Şavşat halkı kesimleri protesto etmek pankart ve hazırladıkları dövizlerle bir araya geldi. Açıklama yapan SOL Partili Şahin, “Hepimizin yakında bildiği gibi Artvin ve ilçelerinin doğası üzerindeki talan ve tahribat çeyrek asrı aşan bir süredir yıkıcılık etkisi her geçen gün biraz daha yükselerek devam ediyor. Cittaslow (sakin şehir) ünvanlı ilçemizde, barajların, HES’lerin, taşocaklarının, muhtemelen maden sahalarına yapılan yolları tahribatı altındayken bir yandan da orman kesimiyle baş başa kalıyor. Şavşat’ı Şavşat yapan temel değerler gözümüzün önünde bir bir yok edilirken insanlarla birlikte tüm canlılar yaşam alanlarımızın her geçen gün daralttırılarak yok edilmesi tehdidine maruz bırakılıyor” dedi.

Bölgede istihsal adı altında rant yaşandığını belirten Şahin, “Merkezi idare tarafından yüzbinlerce ağaç kesimi yapılarak parasının tahsis edilmesi talimatlarıyla artık yaşlı ormanlar tükendiğinden müteahhitler marifetiyle genç ağaçlara kıyılarak ‘istihsal’ adı altında ranta dönüştürülüyor. İlçemiz insanlarının büyük çoğunluğu orman köylüleri olarak yaşamlarımızı sürdürümüz ormanları yaşam alanı olarak yüz yıllardır koruyarak bu günlere taşırken bugün neden kendi kaderleri halkında tek bir söz söyleme hakkına sahip değiller. Bu halk, bu ormanları, internetten açılan ihalelerle bir takım müteahhitler ya da merkezi idare rant elde etsin diye mi korudu” ifadelerini kullandı.

Şahin, şöyle konuştu: “Şavşat halkı olarak orman istihsalinin bilimsel yol ve yöntemlerle yapılmasına hiçbir zaman itiraz etmedik, etmeyiz. Bu rant alanından beslenen çıkarıcılar ucuz demagojilerle aydın Şavşat halkının kafasını karıştırmaya boşuna uğraşmasın. Bizler bilimsel yol ve yöntemlerle yapılacak ormancılık çalışmalarının gereğini ve önemini çok iyi biliyoruz. Karşı çıktığımız rant odaklı halkın ve tüm yaşam alanlarının bir avuç sermayeye ve işbirlikçilerine peşkeş çekilmesidir. Bu nedenlerle rant odaklı değil, diğer bütün canlılarla birlikte orman köylülerin hak ve menfaatlerine odaklanmış orman fakültelerinin, orman köylülerini temsil eden kurumların, kooperatif ve derneklerin muhtarlıkla ile bizatihi o yaşam alanlarında yaşayan köylülerin doğru söz ve karar sahibi olduğu bir yönetim tarzını talep ediyoruz.”