SOL Parti: Yeni bir Cumhuriyet için

Cumhuriyet’in ilan edilmesinin 98. yılı için SOL Parti’den yapılan açıklamada “İşgalcilere ve işbirlikçilerine karşı kazanılan bağımsız Cumhuriyet’i selamlıyoruz” denildi. “98 yıl sonra bugün 1923’ün Cumhuriyet’inden söz etmek imkansız” denilen açıklamada, “Cumhuriyet’i ilerici birikimlerini tasfiye ederek yıktılar” vurgusu yapıldı.


SOL Parti açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “İkinci Dünya Savaşı sonrasında özellikle Amerika’nın Soğuk Savaş stratejileri doğrultusunda yapılandırılan faşist-darbeci kontrgerilla devleti, Cumhuriyet’in ölümünün önünü açarak bugünkü fiili şeriat rejiminin taşlarını döşedi.

Bugün Cumhuriyet laiklik başta olmak üzere tüm ilerici birikimlerin tasfiye edildiği tarikatlar, cemaatler ve çeteler arasında paylaşılmış; bir avuç haraminin eseri haline gelmiş bir rejime dönüştürüldü. Emperyalizm ve gericilikle uzlaşma Cumhuriyet’in harakirisi oldu! Bugün de mevcut rejimle uzlaşmaya dayanan tadilat projeleri ile Cumhuriyet’i kazanmak imkansızdır! Bir kez daha gericiliği ve emperyalizmi yenmeden Cumhuriyet kazanılamaz!

Cumhuriyet’in yeni yüzyılı eşitlikçi, özgürlükçü, bağımsız ve laik bir temelde üretenlerin yönettiği devrimci demokratik olmak zorundadır. Bu cumhuriyet bu gerici karanlığa direnen gençlerin, kadınların, işçilerin, emekçilerin, yurtsever emekçi halkımızın birleşik mücadelesinin eseri olacaktır.

Paralel tarikat, cemaat ve çeteleri dağıtmak, emperyalist tekellerin işgaline son vermek, halkı aç bırakan açgözlü sömürücülerin saltanatına son vermek ve halka her tür kötülüğü yapmaktan çekinmeyen bu zorba iktidarı yenmek için mücadeleye çağırıyoruz.”