HDP İzmir İl Örgütü’ne düzenlenen ve Deniz Poyraz’ın yaşamını yitirdiği saldırı ardından sol parti ve kurumlar ile emek örgütlerinden açıklamalar geldi, saldırıda iktidarın sorumluluğuna işaret edildi.

Sol partiler ve emek örgütlerinden HDP saldırısına tepki: Sorumlular belli!

HDP İzmir İl Örgütü’nü basıp, binayı ateşe veren silahlı saldırgan Onur Gencer, rehin aldığı parti üyesi Deniz Poyraz'ı öldürdü. Saldırgan olayın ardından gözaltına alındı. Sol parti ve kurumlar, yayınladıkları açıklamalarla olayı kınadı, siyasi iktidarın sorumluluğuna işaret etti.

SOL PARTİ: HEDEF GÖSTERMENİN VE DÜŞMANLIĞIN SONUCU

SOL Parti, saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı. “HDP İzmir il binasına yapılan saldırıyı kınıyoruz” denilen açıklamada, “Bu saldırı, HDP’yi hedef gösteren nefret ve düşmanlık dilinin bir sonucudur. Birarada yaşamı tahrip eden etnik ayrıştırmaya, baskı ve saldırılara karşı kardeşlik için omuz omuza” görüşlerine yer verildi.

EMEP: ALÇAKÇA BİR PROVOKASYON

Yaşanan saldırı ardından Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz şunları söyledi:

Parti daha sonra Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak imzalı açıklamayla da saldırıyı kınadı

HALKEVLERİ: TEK SORUMLU SALDIRGAN DEĞİL, BİLİYORUZ

Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttük de, Twitter hesabından açıklama yaparak, “HDP'ye yapılan bu saldırı kabul edilemez. Sorumlular bir an önce hesap vermelidir. Biliyoruz ki tek sorumlu silahlı saldırgan değil, ona bu cesareti veren, Kürt düşmanlığından vazgeçmeyen, HDP'yi hedef haline getirenlerdir. Saldırılara karşı HDP'nin yanındayız. Geçmiş olsun” dedi.

Halkevleri, kurumsal hesabından yapılan açıklamayla saldırıya tepki gösterdi:

TKP: AKP TEMSİLCİLERİ VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SORUMLU

Saldırı ardından açıklama yapan Türkiye Komünist Partisi de, AKP temsilcilerinin ve İçişleri Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu söyledi.

TKP’nin açıklaması şöyle:

TİP: İKTİDAR, ORTAKLARI VE İÇİŞLERİ BAKANI AZMETTİRİCİDİR

Türkiye İşçi Partisi (TİP) de, saldırı ardından yaptığı açıklamada, “İktidarın kirli eylemlerine ve gözdağına teslim olmayacağız” denildi.

TİP’in açıklaması şöyle:

TMMOB BAŞKANI KORAMAZ: SALDIRI TÜM TOPLUMU HEDEF ALMAKTADIR

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, saldırı ardından yaptığı “HDP'yi hedef alan saldırıyı kınıyoruz. Irkçı-faşist saldırganlığa karşı bir arada kardeşçe yaşamı savunacağız!” başlıklı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

HDP İzmir İl Binasını hedef alan silahlı saldırıyı kınıyor, saldırıda hayatını kaybeden Deniz Poyraz'ın yakınlarına ve tüm HDP camiasına başsağlığı diliyoruz.

Bu saldırı, sadece HDP İl Binasını ve HDP örgütlülüğünü değil, bu ülkede demokrasiden, barıştan, kardeşlikten yana tüm toplum kesimlerini hedef almaktadır.

Bu alçak saldırının faillerine cesaret veren şey, iktidar sahiplerinin tüm topluma egemen kılmaya çalıştığı düşmanlık iklimidir. İktidarın HDP'yi düşmanlaştırmaya, terörize etmeye yönelik sistematik politikaları, medya aracılığıyla topluma ektikleri kin ve nefret tohumları olayların bu noktaya gelmesinde etkili olmuştur. Siyasi iktidarı, toplumu birbirine düşürmeye yönelik bu ayrıştırıcı ve düşmanlaştırıcı dilden vazgeçmeye çağırıyoruz.

Tüm provokasyonlara ve saldırılara rağmen bu toplumdaki barış ve kardeşlik kültürünün çok derin köklere sahip olduğunu biliyoruz. Tüm toplumu, HDP'yi ve HDP'lileri hedef alan bu ırkçı-faşist saldırganlığa karşı birlik olmaya, bir arada kardeşçe yaşamı savunmaya çağırıyoruz.

DİSK: DEMOKRASİYİ VE GELECEĞİMİZİ HEDEF ALDI

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Kışkırtıcı, ayrıştırıcı siyasetle iktidarı koruma yolu Türkiye'yi karanlığa sürüklemeye devam ediyor. İzmir HDP binasını hedef alan ve Deniz Poyraz'ın öldürülmesiyle sonuçlanan saldırı, demokrasiyi ve geleceğimizi hedef almaktadır. Saldırıyı lanetliyor, başsağlığı diliyoruz” dedi.

KESK: ZEMİN HAZIRLAYAN SÖYLEM VE POLİTİKALARI KINIYORUZ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) da,” İzmir’de HDP İl binasına yönelik bu sabah gerçekleşen saldırıyı, bu saldırıya zemin hazırlayan söylem ve politikalar kınıyor, saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyraz’ın ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz” dedi.

Açıklamada, “Faillerin ve arkasındaki güçlerin yakalanarak gerçek adalet önünde hesap vermesini talep ediyor, KESK olarak devreye sokulan örgütlü kaos planına karşı emek, barış ve demokrasi mücadelemizi yükselteceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz” ifadeleri kullanıldı.