ABD’nin Karadeniz’e savaş gemilerini göndermesini Dolmabahçe’de protesto eden SOL Parti üyeleri, okudukları basın açıklamasında, “Dün Dolmabahçe’de, 6. Filo’ya karşı ülkemizin bağımsızlığı için mücadele eden biz devrimciler, bugün de aynı yerdeyiz; Karadeniz’de emperyalist müdahaleciliğin ve savaşın karşısında, bağımsızlığın ve demokrasinin yanındayız” dedi. Açıklamada, AKP’ye uyarılarda bulunularak, emperyalistlerin rahat hareket etmesine yol açacak adımlardan kaçınılması gerektiği vurgulandı.

SOL Partililer, ABD donanmasının Karadeniz’e gelişini Dolmabahçe’de protesto etti: Yankee go home!

Yaren ÇOLAK

SOL Parti İstanbul İl Örgütü üyeleri, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim nedeniyle ABD’nin savaş gemilerini Boğazlar üzerinden Karadeniz’e göndermesini protesto etti.

Dolmabahçe’de bir araya gelen SOL Partililer, burada okudukları basın açıklamasında, ‘emperyalistlerin dün olduğu gibi bugün de dünyanın farklı coğrafyalarında oluşan krizlerden ekonomik ve jeopolitik rantlar devşirmenin peşinde olduğunu’ kaydedildi.

Açıklamada, Karadeniz’in bir barış denizi olması gerektiği belirtilerek, “Ülkemizin de bir öznesi olduğu Karadeniz’de, tüm aktörler gerilimi artıracak, insanların hayatlarına mal olacak ve bölgeyi karanlık bir şiddet girdabının içine sokacak hamlelerden kaçınmalıdır” uyarısı yapıldı.

“Dün Dolmabahçe’de, 6. Filo’ya karşı ülkemizin bağımsızlığı için mücadele eden biz devrimciler, bugün de aynı yerdeyiz; Karadeniz’de emperyalist müdahaleciliğin ve savaşın karşısında, bağımsızlığın ve demokrasinin yanındayız” vurgusunun yapıldığı açıklamada, “Kahrolsun Amerikan Emperyalizmi”, “Yankee go home” ve “İşgalci ABD İşbirlikçi AKP” sloganları atıldı.

SOL Partililerin okuduğu açıklamanın tamamı şu şekilde:

‘SAVAŞ MAKİNASI KAN KOKUSU ALDI’

“ABD emperyalizminin gözü yine başka coğrafyalarda…

Rusya ile Ukrayna arasında yükselen tansiyonu fırsat bilen ve tabiri caizce kan kokusu alan savaş makinası, donanmasını Karadeniz’e göndererek bölgesel gerilimi kendi çıkarına uygun şekilde değerlendirmek istiyor.

Savaş örgütü NATO da sanki Karadeniz’deki askeri yığınaktan endişe duymuş gibi yaparak kendi düşmanlarına açık bir gözdağı vermeye çalışıyor.

Tarihleri dünya halklarına kan kusturmakla dolu olan ABD ve NATO’nun Karadeniz’e huzur getirmeyeceği, eşit ve adil bir politik süreç yürüterek coğrafyada huzurun tesisi için çaba göstermeyeceği açıktır.

Emperyalistler dün olduğu gibi bugün de dünyanın farklı coğrafyalarında oluşan krizlerden ekonomik ve jeopolitik rantlar devşirmenin peşinde…

Bugüne kadar girdikleri tüm topraklarda, ülkelerin kaynaklarını sömüren, kukla yönetimleri iktidara getiren, toplumları da yoksulluğa ve kaosa mahkûm eden bu güçler, hiç şüphe yok ki bugün de Karadeniz’e aynı hedefler doğrultusunda gelmektedir.

Dün Dolmabahçe’de, 6. Filo’ya karşı ülkemizin bağımsızlığı için mücadele eden biz devrimciler, bugün de aynı yerdeyiz; Karadeniz’de emperyalist müdahaleciliğin ve savaşın karşısında, bağımsızlığın ve demokrasinin yanındayız.

Karadeniz bir barış denizi olmalıdır. Bölgenin kaderini ancak bölge halklarının iradesi belirleyebilir.

Ülkemizin de bir öznesi olduğu Karadeniz’de, tüm aktörler gerilimi artıracak, insanların hayatlarına mal olacak ve bölgeyi karanlık bir şiddet girdabının içine sokacak hamlelerden kaçınmalıdır.

AKP İKTİDARINA UYARI

ABD destekli Kanal İstanbul projesinde ısrar eden ve Türkiye’nin Boğazlar üzerindeki egemenlik haklarını koruyan Montrö Sözleşmesi’ni tartışmaya açan AKP iktidarını da bir kez daha uyarıyoruz.

Yapılan bu hamleler, Karadeniz’e kıyısı bulunmayan ülkelerin, bölgeye askeri amaçlarla yuvalanmasının önündeki engellerin kaldırılmasına hizmet eder.

Emperyalizmin bölgeye gelişini kolaylaştıran her türlü adım, önce kendi coğrafyamız daha sonra da tüm dünya için felaketle sonuçlanır.

Halkların geleceğini harici aktörlerin pazarlıkları ya da güç mücadeleleri sonucunda belirlemeyi hedefleyen tüm senaryoları reddediyoruz.

Halkların aydınlık yarınlarına giden yolun, emperyalizme ve onun yerli işbirlikçileri olan gerici-faşist odaklara karşı verilecek devrimci mücadeleden geçtiğini biliyoruz.

Kahrolsun ABD emperyalizmi!
Yaşasın demokrasi, yaşasın özgürlük, yaşasın barış!”